Beneficiind de tehnologii modrene, orașul Călărași deține unul din cele mai performante sisteme inteligente de gestionare a iluminatului public din Republica Moldova.

Circa 17.000 de locuitori din orașul Călărași beneficiază de un sistem modern de iluminare stradală, dirijat online. Lungimea rețelei de iluminat stradal constituie 25 de kilometri și asigură economisirea energiei, dar şi reducerea costurilor de întreținere şi exploatare. Orașul Călărași a devenit, de asemenea, mai strălucitor după iluminarea arhitecturală a clădirii Muzeului de Istorie și Etnografie din localitate, iar 20 de treceri pietonale au fost iluminate conform standardelor europene în domeniul energetic. Toate măsurile de eficiență energetică au fost posibile datorită suportului oferit de Uniunea Europeană. Evenimentul de lansare oficială a iluminatului public stradal în orașul Călărași a avut loc pe 19 noiembrie curent, în contextul Săptămânii Europene a Diplomației pentru Climă și a Săptămânii Europene a Energiei Durabile 2021.

Măsurile de eficiență energetică în cadrul sistemului de iluminat din orașul Călărași sunt parte a proiectului „Eficientizarea iluminatului public în orașul Călărași – Licurici în inima Codrilor”. Proiectul, implementat de Primăria orașului Călărași, în parteneriat cu IDIS „Viitorul” este finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul programului UE „Convenţia Primarilor – Proiecte Demonstraționale” și este cofinanțat de Primăria orașului Călărași și Agenția pentru Eficiență Energetică.

„Eficiența energetică este o prioritate de cooperare între Uniunea Europeană și Republica Moldova, iar acest lucru este evidențiat și de proiectele implementate cu sprijinul UE pentru sporirea eficienței energetice. Mă bucur să văd că și în Călărași, asemeni multor altor regiuni unde sunt implementate proiecte ale Uniunii Europene, beneficiarii direcți sunt oamenii a căror calitate a vieții este îmbunătățită. Totodată, noi, Uniunea Europeană, prin Echipa Europa, suntem încrezători că, prin proiectele de eficiență energetică putem contribui la o planetă mai sănătoasă în ziua de mâine. Uniunea Europeană va continua să susțină asemenea proiecte, care aduc rezultate tangibile de îmbunătățire a vieții oamenilor, pentru că împreună suntem mai puternici!”,

a declarat Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

Tehnologiile de modernizare a sistemului de iluminat din orașul Călărași, aplicate cu suportul Uniunii Europene, sunt integrate într-un singur sistem și au menirea de a aduce plusvaloare întregului proiect, dar și să amplifice beneficiile și avantajele unui sistem public de iluminat.

„Orașul Călărași a fost norocosul să beneficieze de proiectul care a adus lumină la propriu pentru cetățenii orașului Călărași. Proiectul «Licurici în inima Codrilor» ne-a făcut să testăm pe propria experiență ce este să ai iluminat stradal energo eficient, gestionat prin sistemul de telegestiune. Tot în cadrul acestui proiect, Muzeul din localitate și-a schimbat aspectul pe timp de noapte, prin iluminare arhitecturală, iar impactul pentru dezvoltarea turistică și de aspect arhitectural al orașului este unul de amploare. Strada de lângă muzeu este vie, colorată și prietenoasă turiștilor. Mulțumim partenerilor și echipei care a muncit la greu în acest proiect”,

a declarat Ion Olari, primarul orașului Călărași.

În rezultat, 39 de străzi din orașul Călărași și-au înnoit sistemele de iluminat public. În localitate au fost montate 940 de corpuri de iluminat LED care funcționează în baza unui sistem online de monitorizare, control şi dirijare, iar cablurile de alimentare cu energie electrică sunt instalate subteran.

„Proiectul de eficiență energetică a fost câștigat în cadrul unei competiții internaționale și împreună cu toți cei implicați am pus umărul și am reușit lucruri frumoase la Călărași. Am reușit reabilitarea și eficientizarea sistemului de iluminat public stradal și rutier din Călărași pentru a contribui la creșterea siguranței și confortului cetățenilor pe timp de noapte. Suntem recunoscători Delegației UE, dar și partenerilor de proiect pentru că au făcut posibilă această realizare și au pus într-o lumină nouă orașul Călărași”,

povestește Managerul de proiect și director IDIS „Viitorul”, Liubomir Chiriac.

În același timp, clădirea Muzeului de Istorie și Etnografie din orașul Călărași este iluminată arhitectural cu 24 de proiectoare pe bază de LED, iar curtea muzeului este iluminată prin intermediul mai multor felinare moderne. Acest lucru va încuraja organizarea activităților cultural-artistice pe timp de seară și noapte pe teritoriul muzeului și va constitui un element de motivație în plus pentru administrația muzeului de a îmbogăți calendarul evenimentelor.

Costul total al proiectului este de 680.750 euro, dintre care 544.600 de euro este grant oferit de Uniunea Europeană, iar 136.150 de euro a constituit contribuția națională și locală prin intermediul Primăriei orașului Călărași și Agenției pentru Eficiență Energetică.

Orașul Călărași a aderat în 2012 la Convenția Primarilor Privind Clima și Energia.

Informații de context

Proiectul de eficiență energetică „Eficientizarea iluminatului public în orașul Călărași – Licurici în inima Codrilor” și-a propus să eficientizeze sistemul de iluminat public în orașul Călărași și să consolideze capacitățile autorităților publice locale privind sporirea eficienței energetice. Pe termen lung, proiectul va asigura o economie reală de 6 500 euro/an, va permite reducerea emisiilor de CO2 și va fi implementat un sistem durabil de management energetic, iar nivelul de siguranță și confort pentru cetățeni și vizitatori va crește semnificativ.

Proiectul „Eficientizarea iluminatului public în orașul Călărași – Licurici în inima Codrilor” este implementat de Primăria orașului Călărași, în parteneriat cu IDIS „Viitorul” și este finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul programului UE „Convenţia Primarilor – Proiecte Demonstraționale” și cofinanțat de Primăria orașului Călărași și Agenția pentru Eficiență Energetică.

Evenimentul oficial de lansare este disponibil online pe Pagina de Facebook a Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.