În cele patru clădiri educaţionale din Cantemir (Liceul „D. Cantemir”, Gimnaziul „M. Eminescu”, Grădiniţa nr. 1 şi nr. 2), se desfăşoară lucrările de modernizare şi automatizare a sistemelor de încălzire prin instalarea unor noi Puncte Termice Individuale (PTI), realizate în cadrul proiectului CanTREB. 

PTI este un complex de pompe, schimbătoare de căldură, senzori care sunt instalaţi în subsolul unei clădiri şi care funcţionează automat. Principiul de funcţionare constă în faptul că reglează parametrii agentului termic (temperatura), în funcţie de temperatura aerului exterior şi asigură prepararea apei calde. În plus, este echipat cu un contor separat de energie termică şi contor de apă, ceea ce face posibilă urmărirea şi monitorizarea costurilor încălzirii clădirii.
Punctele Termice Individuale, în combinaţie cu izolarea termică a clădirilor, care a fost deja realizată în cadrul acestui proiect, are ca scop creşterea procentului economisirii energiei în clădirile de învăţământ. În general, se preconizează diminuarea facturii la energia termică cu până la 40-50%.
Lucrările sunt finanţate de Uniunea Europeană, în cadrul proiectului „Reabilitarea Termică a Clădirilor Educaţionale din Cantemir – CanTREB” şi contribuţie din sursele locale.
Proiectul CanTREB este realizat de Primăria Cantemir, în parteneriat cu Alianţa pentru Eficienţă Energetică şi Regenerabile (AEER), cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, în cadrul Programului „Convenţia primarilor – Proiecte Demonstraţionale”.
Proiectul prevede reabilitarea termică a 4 clădiri publice de învăţământ din Cantemir, folosind un set de măsuri de eficienţă energetică, cum ar fi izolarea termică a clădirilor, instalarea punctelor individuale de încălzire, înlocuirea sistemului de iluminare cu LED intern, instalarea unei centrale termice cu biomasă, instalarea sistemelor fotovoltaice, colectoare solare etc.