Pe 21 decembrie 2018, Centrul Regional de Informații și Sprijin în Afaceri (RBISC) a organizat audieri publice la Comrat, în cadrul cărora au fost prezentate rezultatele cercetării de piață a climatului de afaceri în Găgăuzia și au fost discutate nevoile acestora. Reprezentanți ai Comitetului Executiv, șefi ai întreprinderilor mici și mijlocii, precum și structuri care promovează dezvoltarea și sprijinul antreprenoriatului au participat la audieri publice.

Studiul a fost comandat de RBISC din UTA Găgăuzia și realizat de Business Intelligent Services (BIS), o companie națională de consultanță. 266 de companii din toată Găgăuzia au luat parte la sondaj.

”Ca rezultat al muncii, s-a constat că afacerile din Găgăuzia au nevoie de surse financiare suplimentare și de creșterea gradului de conștientizare a acestui fapt. Mai mult ca atât, accentul slab al companiilor din regiune pe marketing este o barieră semnificativă în creșterea vânzărilor, maximizarea profiturilor, intrarea pe noi piețe și, în general, creșterea competitivității întreprinderilor” – a declarat Valeriu Lazăr, directorul Companiei BIS și ex-Ministru al Economiei.

Vadim Ceban, prim-vicepreședinte al Comitetului Executiv a subliniat că această analiză va permite identificarea nevoilor și stabilirea unor acțiuni concrete pentru a ajuta business-ul.

Rezultatele studiului asupra mediului de afaceri va constitui baza pentru determinarea direcției de activitate a RBISC în vederea sprijinirii afacerilor din UTA Găgăuzia.

Managerul de proiect, Tatiana Donceva, a declarat că: ”Principalul scop al realizării unui sondaj privind mediul de afaceri a fost de a identifica nevoile antreprenorilor în ceea ce privește informarea, consultarea și alte tipuri de asistență. Proiectul RBISC și-a asumat inițial scopul de a sprijini și promova dezvoltarea afacerilor în regiune și va continua prin a oferi asistență specifică de care au nevoie întreprinderile.”

Proiectul Centrul Regional de Informații și Sprijin în Afaceri în UTA Găgăuzia este unul din cele trei proiecte pilot implementate în Moldova în cadrul Inițiativei ”Primarii pentru Creștere Economică” și finanțate de Uniunea Europeană. Proiectul este implementat de Comitetul Executiv și are drept scop principal îmbunătățirea capacităților la nivel local a infrastructurii de afaceri în UTA Găgăuzia.