Timp de un an de zile, 31 de tineri au creat peste 120 de locuri de muncă și au lansat pe piață noi produse și servicii. Printre ideile, cărora le-au dat viață acești tineri, se numără servicii de organizare a instruirilor în aer liber, un Centru de imagistică dentară ce deservește locuitorii raioanelor Șoldănești, Florești, Rezina și Râbnița, o fermă de prepelițe sau o seră pentru cultivarea roșiilor cherry.

Toate acestea au fost posibile datorită sprijinului financiar în valoare de 13.500 de euro, oferit de UE în cadrul Programului „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, dar și instruirilor de gestionare a afacerilor. Potrivit oficialilor europeni participanți la evenimentul de bilanț al proiectului, desfășurat la Tiraspol, Uniunea Europeană acordă o atenție sporită antreprenoriatului în rândul tinerilor și va continua să-i sprijine pe cei care decid să-și realizeze ideile de business. Și asta, pentru că podurile de încredere construite prin afaceri vor contribui la dezvoltarea comunităților de pe cele două maluri ale Nistrului.  Pe unii beneficiari, granturile i-au convins să rămână acasă, alături de familii. Este cazul lui Vitalii Kovali din Dubăsari, stânga Nistrului, care, atunci când a aflat că a obținut peste 12 mii de euro pentru a-și crea o fermă de lactate, era pe punctul de a migra în Rusia… Mai mulți apicultori și-au extins afacerea, unii și-au realizat ideile inovative – de confecționare a stupilor supraetajați sau de colectare a mierii direct în borcan. Natalia Porhun din Speia, Grigoriopol, a procurat echipament de stoarcere a mierii de pe faguri – muncă greu de îndeplinit manual. „Centrifuga”, cum o numește ea, este încorporată într-o camionetă. „Asta îmi permite să prestez servicii și altor apicultori, inclusiv de pe malul drept”, spune antreprenoarea.

Soții Zinaida și Sergiu Stefanco, care dețin o fermă de oi, în vara lui 2016 au început să producă brânză de oi cu echipament procurat grație grantului european. Au fost susținute afaceri în domeniul reparației și testării tehnice a automobilelor. Iar Andrei Climenco a închiriat la Tiraspol o hală veche, de tip sovietic, și a pornit strungurile ce produc sfoară pentru legarea lăstarilor viței de vie – o nișă profitabilă și nevalorificată până la el. Per total, 18 granturi au fost oferite femeilor.

Proiectul de abilitare în afaceri a tinerilor din comunitățile de pe ambele maluri ale râului Nistru a fost realizat în două etape (anii 2013-2014 și 2015-2016), când în afaceri s-au lansat 71 de tineri care au creat peste 300 de locuri de muncă. Cu un buget de zece milioane de euro, Programul „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD, contribuie la consolidarea încrederii între locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului prin implicarea în proiecte comune a comunității de afaceri, a reprezentanților societății civile și a autorităților locale.