„Cum să-ți extinzi portofoliul de clienți?” Este întrebarea la care, în cadrul unui training specializat, mai mulți consultanți locali în afaceri au căutat răspunsul împreună cu Echipa de Consultanță pentru Micul Business din cadrul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (ASB BERD Moldova).

Participanților le-au fost prezentate posibilitățile oferite companiilor de consultanță – cursuri de instruire, cofinanțarea costurilor clienților la procurarea serviciilor etc. – și le-a fost descrisă detaliat procedura de pre-calificare și aprobare a proiectelor pentru companiile locale. Totodată, reprezentanții companiilor pre-calificate și-au prezentat istoriile de succes pe care le-au trăit alături de ASB BERD Moldova și i-au încurajat pe consultanții prezenți să aplice la pre-calificare, care oferă avantaje.

Potrivit Veronicăi Arpintin, manager ASB BERD Moldova, numărul companiilor de consultanță pe piața locală crește, ce este în concordanță cu cererea existentă. „Consolidarea acestui sector inclusiv datorită susținerii BERD și sporirea capacităților consultanților locali sunt semne bune de dezvoltare a pieței. Crearea recentă a Asociației Consultanților, de către un grup de experți activi, de asemenea aduce un mesaj puternic care va asigura sustenabilitatea acestor eforturi”.

Efortul ASB BERD Moldova este resimțit direct de către beneficiari. Veronica Pentelei, fondatoarea brandului „Creme Brulee”, susține: „Am primit sprijin în formă de asistența la formularea proiectului, dar și de grant. Datorită acestora, productivitatea întreprinderii pe care o conduc a crescut simțitor. Fără asistența BERD aș fi avut nevoie de mai mult timp ca să dezvolt afacerea până la nivelul actual. Totodată, acest proiect a precondiționat și apariția pieselor vestimentare „Creme Brulee”, pe care le produc pentru piața locală și pentru export. Astfel, pentru compania mea suportul financiar, dar și ghidarea de către echipa ASB BERD Moldova pe parcursul implementării proiectului, au fost foarte importante”.

ASB  BERD Moldova permite întreprinderilor mici și mijlocii să acceseze o gamă largă de servicii de consultanță cu experți locali și internaționali, oferind sprijin metodologic și financiar proiectelor de consultanță selectate, inclusiv coaching. ASB BERD Moldova funcționează din anul 2005 și, până în prezent, a cofinanțat peste 780 de proiecte cu consultanți locali și experți internaționali, cu finanțare oferită de Uniunea Europeană prin inițiativa EU4business și de Suedia. Sprijinul oferit de ASB BERD Moldova presupune cofinanțarea proiectelor de consultanță în domenii de strategie, marketing, management al întreprinderii, al calității și financiar, operațiuni, tehnologie, soluții de inginerie, eficiență energetică și mediu.