Un parc de vehicule mai nou, mai ecologic, ajunge în zone îndepărtate și contribuie la reducerea poluării aerului.
◊ Achiziție finanțată prin împrumutul BERD și grantul multidonator E5P, al cărui cel mai mare donator este UE.
◊ Bălți s-a angajat să îmbunătățească mediul urban și confortul locuitorilor în cadrul programului BERD Orașe Verzi.
Călătorii din Bălți, al doilea oraș ca mărime din Moldova, se pot deplasa acum cu 11 troleibuze noi, finanțate de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Fondul Parteneriatului pentru Eficiență Energetică și Mediu din Europa de Est (E5P). În Republica Moldova, fondul este susținut de Uniunea Europeană, cel mai mare donator, precum și de Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Lituania, Moldova, Norvegia, Polonia, România, Republica Slovacă și Suedia, inițiatorul fondului și cel mai mare donator bilateral.
Întreprinderea municipală de transport electric din Bălți a primit un împrumut de 2,5 milioane de euro de la BERD și un grant de 1,2 milioane de euro din partea E5P, pentru promovarea transportului public mai ecologic.
Noile vehicule, furnizate de compania ucraineană Torhovyi Dim Litan, și-au întâmpinat primii pasageri săptămâna curentă. Acestea funcționează pe energie electrică și utilizează bateriile, fapt care le permite să circule în zone îndepărtate fără a utiliza fire aeriene.
Odată cu noile vehicule, orașul a extins rutele existente pentru a deservi zone îndepărtate, dar dens populate și a îmbunătățit eficiența generală a serviciului.
Achiziția face parte din BERD Orașele Verzi, un program de sustenabilitate urbană care ajută Bălțiul să elaboreze un plan de acțiune pentru identificarea, prioritizarea și abordarea provocărilor legate de mediu. Inițiativa își propune să creeze un viitor mai ecologic pentru orașe și locuitorii acestora, investind în infrastructură și adoptând cele mai bune politici pentru efecte benefice asupra mediului pe termen lung. În același timp, cu vehiculele noi, locuitorii din Bălți vor beneficia de standarde moderne de confort pentru pasagerii din transportul public.

Noile fonduri BERD și E5P vin după o reînnoire reușită a parcului de troleibuze din Bălți între 2012 și 2014. În această perioadă, orașul a procurat 23 de troleibuze moderne, piese de schimb, componente ale infrastructurii de alimentare cu energie electrică și alte echipamente. Această modernizare completă a fost finanțată printr-un împrumut BERD de 3 milioane de euro și un grant de investiții de 1,6 milioane de euro din partea Uniunii Europene.
BERD este unul dintre cei mai mari investitori instituționali din Moldova. Până în prezent, a investit aproximativ 1,42 miliarde de euro în peste 140 de proiecte din țară pentru a sprijini întreprinderile private și infrastructura cheie și pentru a construi o economie mai ecologică și mai durabilă.
E5P este un fond multi-donator în valoare de 240 milioane de euro, inițiat de Suedia și care își desfășoară activitatea în întreaga regiune a Parteneriatului Estic. Fondul E5P în Moldova însumează 28 milioane de euro și include o contribuție de 1 milion de euro din partea Moldovei. UE este cel mai mare contribuitor, cu 18,75 milioane de euro. Alți donatori include Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Lituania, Norvegia, Polonia, România, Republica Slovacă și Suedia.
Fondurile sunt destinate să ajute Moldova să îmbunătățească eficiența energetică, contribuind la securitatea energetică, competitivitatea economică și dialogul politic, având în același timp un impact pozitiv asupra mediului.