În contextul Zilelor Europei, Oficiul National Erasmus+ în Moldova, în cooperare cu Delegația UE în Republica Moldova, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, a organizat la 12-13 mai un eveniment de prezentare a noului program Erasmus+ 2021-2027 în format online.

Astfel noul Erasmus+ va avea un buget de 26,2 miliarde euro, complementat de 2,2 miliarde euro din partea instrumentelor UE adiționale. Este un buget aproape dublu față de cel din ediția 2014-2020 a programului. Prin urmare, noul Erasmus+ va susține mobilitățile de studiu și proiectele de cooperare cross-frontalieră pentru 10 milioane de beneficiari de toate vârstele.
Programul își propune să devină mai incluziv, mai digital și mai verde și va susține reziliența procesului educației în condiții pandemice.

Prezentarea a noului program Erasmus+ 2021-2027, a avut loc cu participarea Ambasadorului UE în Republica Moldova – Peter Michalko, a Ministrei Educației, Culturii și Cercetării – Lilia Pogolșa și a secretarei de stat a Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene – Daniela Cujbă. O sesiune specială online a fost dedicată proiectelor Erasmus+ Jean Monnet prezentate de ofițerul de proiect din cadrul Agenției Executive pentru Educație și Cultură (EACEA) – Antonio Fontelles de Lima, dar și istoriilor de success ale coordonatorilor proiectelor Jean Monnet în Republica Moldova. Trebuie menționat că acțiunile Jean Monnet promovează excelența în predare și cercetare în domeniul studiilor despre Uniunea Europeană la nivel mondial, dar și dialogul între mediul academic și factorii de decizie cu scopul de a consolida guvernanța politicilor UE.

După cum a demonstrat pandemia COVID-19, accesul la educație se dovedește a fi, mai mult ca oricând, esențial pentru asigurarea unei redresări rapide, promovând în același timp egalitatea de șanse pentru toți. Ca parte a acestui proces de redresare, programul Erasmus+ își duce dimensiunea favorabilă incluziunii către un nou orizont, sprijinind oportunități pentru dezvoltarea personală, socio-educațională și profesională a cetățenilor din Europa și din întreaga lume.
În perioada anilor 2014-2020, în cadrul ediției precedente a Programului Erasmus+, instituțiile de învățământ superior din Republica Moldova au reușit deja să implementeze:

◊ peste 3600 mobilități academice Erasmus+ între universitățile din Republica Moldova și Uniunea Europeană, oferite studenților și cadrelor didactice universitare;
◊ peste 600 de proiecte ICM (International Credit Mobility – Mobilitate Internațională de Credite).
◊ 21 de proiecte CBHE (Capacity Building in Higher Education – Consolidarea Capacităților în Învățământul Superior);
◊ 22 de proiecte Jean Monnet;
◊ 30 de burse pentru beneficiarii din Moldova în cadrul proiectelor comune de masterat Erasmus Mundus Joint Master Degrees.

Programul Erasmus a fost fondat în 1987, devenind una dintre cele mai vizibile povești de succes ale Uniunii Europene. Acesta se bazează pe realizările programelor europene pe parcursul a peste 30 de ani în domeniile educației, formării, tineretului și sportului, iar parteneriatele create au atât o dimensiune intra-europeană, cât și una internațională.