Douăzeci de persoane au vizitat Cetatea Soroca și casele romilor din această localitate, au urcat cele peste 200 de trepte până la Lumânarea Recunoștinței, după care s-au distrat la un picnic organizat pe malul Nistrului. Zece oameni au petrecut o zi la Rezervația Naturală „Pădurea Domnească” din raionul Glodeni, alte două grupuri de persoane cu dizabilități s-au bucurat de un film la cinema, au vizitat Grădina Zoologică din capitală și s-au distrat la „Aventura Park”.

Sunt câteva dintre cifrele ce reflectă rezultatul celor patru evenimente socio-culturale pe care Asociația „Keystone Moldova” le-a organizat, în toamna curentă, pentru persoanele cu dizabilități mintale din instituțiile rezidențiale din Chișinău, Soroca și Glodeni și la care au participat, în total, aproximativ 50 de persoane.

Pentru unii dintre participanți, aceasta a fost prima experiență în afara instituției, fapt ce i-a copleșiți de emoții pozitive și de impresii puternice. „Visul meu de a face o excursie la Chișinău și de a vizita Grădina Zoologică și „Aventura Park” s-a împlinit. Sunt atât de bucuroasă, încât nu știu dacă voi putea dormi la noapte!..”, spune Maria, în vârstă de 16 ani, din instituția rezidențială de la Hâncești și care nu are o experiență de a trăi în comunitate… „În internatele în care locuim nu am gătit niciodată frigărui. Este prima dată când o facem și să știți că este o experiență extraordinară!”, adaugă Radu, de 40 de ani, din instituția rezidențială din Bălți.

Cele patru evenimente socio-culturale au fost organizate în cadrul Proiectului „Promovarea și monitorizarea drepturilor persoanelor cu dizabilități mintale în instituțiile rezidențiale neuropsihiatrice”, implementat de Asociația „Keystone Moldova” în parteneriat cu EASPD și AOPD, și finanțat de Uniunea Europeană.