Cu ajutorul Uniunii Europene, locuitorii satului Bugeac, raionul Comrat, vor avea, din această primăvară, acces la apă potabilă, iar cei din Cealîc, raionul Taraclia, se vor bucura de o grădiniță renovată la cele mai înalte standarde.

Peste 1700 de săteni din Bugeac, raionul Comrat, au obținut acces la apă potabilă odată cu lansarea noului sistem de alimentare cu apă din localitate. Rețeaua de aprovizionare cu apă și noul turn de apă au fost construite cu ajutorul financiar al Uniunii Europene și contribuția autorităților publice locale și regionale în cadrul Programului UE „Susținerea agriculturii și dezvoltării rurale în UTA Găgăuzia și Taraclia” (SARD), implementat de PNUD.

Turnul de apă din sat a fost construit prin anii ’80 și din cauza uzurii se afla în stare critică. „Apeductul era deteriorat, fântânile se află la distanțe mari, iar apa din ele este nepotabilă. Acest proiect va conduce la îmbunătățirea stării de sănătate a celor 1700 de locuitori din sat”, a spus primarul Nicolae Dudoglo.

Tot în cadrul SARD, cu aportul comunității, în Bugeac a fost construită o stație de autobuz și au fost reparați 400 de metri de drum, care facilitează accesul la cele mai importante instituții sociale din sat. Pentru toate aceste lucrări au fost investiți 75.722 de euro, 62.787 din care au fost oferiți de Uniunea Europeană.

Datorită aceluiași Program SARD, a trecut printr-o transformare majoră grădinița din satul Cealîc, Taraclia. Aici a fost schimbat acoperișul, a fost reconstruită o anexă și a fost termoizolată clădirea. Totodată, au fost reparate căile de acces către instituția preșcolară și a fost amenajat teritoriul din jurul ei. Costul total al acestor lucrări este de 72.085 euro, dintre care 59.772 de euro reprezintă asistența oferită de Uniunea Europeană. „Ne bucurăm că, de acum încolo, vom putea asigura condițiile necesare pentru o educație timpurie de calitate pentru aproximativ 50 de copii. O generație de copii educată în bune condiții înseamnă un viitor frumos pentru comunitatea noastră și pentru Republica Moldova”, a spus Parascovia Torlac, directoarea grădiniței.

În total, până la sfârșitul anului 2018, datorită asistenței oferite de UE prin intermediul Programului SARD își vor îmbunătăți infrastructura socială 40 de localități din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia. Pentru realizarea acestor proiecte Uniunea Europeană oferă aproximativ două milioane de euro, urmând ca autoritățile regionale și cele locale să contribuie cu cel puțin 20 la sută din suma necesară. Pe lângă aceasta, SARD mai desfășoară activități pentru mobilizarea comunităților și susținerea inițiativelor antreprenoriale locale.

Finanțat de UE cu 6.500.000 de euro și implementat de PNUD, Programul SARD își propune să intensifice colaborarea dintre autoritățile centrale și cele locale, precum și între organizațiile regionale din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia, în vederea dezvoltării sociale și economice a regiunii și a întregii țări.