Douăzeci de manageri din stânga Nistrului participă, în perioada septembrie 2017 – februarie 2018, la un training cuprinzător privind operațiunile esențiale de sănătate publică (OESP). În cadrul celui de-al doilea modul al instruirii, lectorii de la Școala de Management în Sănătate Publică din Chișinău le-au împărtășit participanților din regiunea transnistreană cunoștințele și experiența lor în domeniul medicinei bazate pe dovezi și al managementului asistenței medicale, competențe necesare unei guvernări mai bune a sănătății publice.

Cursul a fost conceput pentru 20 de manageri ai instituțiilor de asistență medicală, inclusiv asistență medicală primară, spitale și furnizori de servicii publice, și a fost elaborat de experții OMS în colaborare cu Școala de Management în Sănătate Publică din Chișinău, cu sprijinul Oficiului OMS în Republica Moldova. Modulul de instruire a combinat intervențiile față-în-față și la distanță, precum și discuții de grup și dezbateri. Obiectivele cursului au fost: ​​obținerea de cunoștințe adecvate despre OESP și rolul acestora în modelarea serviciilor de sănătate publică; familiarizarea cu metodologiile necesare pentru evaluarea și raportarea nevoilor de sănătate ale populației; identificarea unei soluții practice pentru anumite  probleme sau provocări prezente în activitatea zilnică a unui profesionist în medicină. Pe lângă pregătirea teoretică, o atenție deosebită va fi acordată aspectelor practice ale sănătății publice. În acest context, sunt planificate o serie de vizite de studiu.

De asemenea, un atelier de două zile, conceput ca formare a formatorilor, a fost organizat pentru terapeuții și narcologii din regiunea transnistreană. Având ca temă „screening-ul și intervențiile rapide privind abuzul de alcool”, instruirea a fost realizată de Oficiul Regional pentru Europa al OMS în colaborare cu experții locali din Republica Moldova și experți internaționali din Portugalia și Federația Rusă.

Screening-ul și intervențiile rapide (SIR) pentru alcool reprezintă o abordare bazată pe dovezi pentru a răspunde nevoilor multor pacienți care solicită asistență medicală primară și care pot beneficia de reducerea consumului de alcool. Și pentru că regiunea europeană înregistrează cel mai ridicat nivel de consum de alcool din toate zonele acoperite de OMS, iar mortalitatea legată de alcool a crescut în ultimele două decenii, planul european de acțiune pentru reducerea consumului dăunător al alcoolului 2012-2020 evidențiază rolul viral al sistemului de asistență medicală primară în reducerea efectelor nocive ale alcoolului prin SIR. Specialiștii din domeniul asistenței medicale primare vor utiliza SIR pentru a identifica persoanele ce pot beneficia de intervenție cât mai curând posibil.

Aceste, dar și alte inițiative similare sunt susținute financiar de către Organizația Mondială a Sănătății și de Programul „Sprijin pentru consolidarea încrederii”, finanțat de Uniunea Europeană și coordonat de OMS, în cadrul activităților de asistență tehnică și de consolidare a capacităților în sectorul sănătății.