Timp de doi ani, Asociația Presei Independente (API), în parteneriat cu mai multe organizații ale societății civile și mass-media locale și regionale, a desfășurat o amplă campanie de informare și sensibilizare a publicului privind serviciile publice de calitate în regiuni și sprijinul oferit de UE pentru modernizarea Republicii Moldova. Rezultatele și impactul activităților proiectului „Societatea civilă şi media regionale în sprijinul reformelor europene, dezvoltării durabile și participării cetățenilor la consolidarea democrației locale”, au fost prezentate la 25-26 octombrie 2021, în cadrul unui eveniment public.

Una din componentele de bază ale proiectului a fost Programul UE de granturi locale Media și Comunicare, prin intermediul căruia 21 de organizații au realizat 23 de proiecte de informare și sensibilizare a cetățenilor.

La începutul evenimentului, Petru Macovei, directorul executiv API, a menționat că Programul de Granturi Locale a contribuit la consolidarea capacităților organizaţiilor neguvernamentale şi ale redacţiilor locale nu doar de a informa, dar şi de a-i mobiliza pe locuitorii din regiuni să contribuie la dezvoltarea comunităţilor şi a țării.

„Sunt convins că ceea ce am făcut împreună în acești doi ani este o punte pentru alte activități și proiecte la fel de interesante, cu și mai mare eficiență. Am pus temelia unor rezultate bune de viitor în comunitățile voastre”,

a spus P. Macovei.

 

Beneficiarii Programului de Granturi, Media și Comunicare povestesc că au încercat să găsească cele mai creative modalităţi de a ajunge la un număr cât mai mare de oameni din comunităţile locale. Elena Cobăsneanu, directoare AO Info-Dava, Soroca: „Pe durata proiectului noi am informat peste 80 de mii de cititori și utilizatori ai platformelor noastre media despre problemele de mediu din raionul Soroca, poluarea râului Nistru, lipsa stației de epurare etc.”. Vitalie Hotnogu, AO Cahul 2030:

„Mă mândresc cu proiectul pe care l-am implementat. Doar cu un telefon mobil și o dronă, colegii mei au putut filma cinci episoade ale unei emisiuni Pe urma fondurilor UE investite în raionul Cahul, au vizitat pe biciclete 27 de localități în două săptămâni. Am relatat despre proiecte de infrastructură, apă și canalizare, deșeuri, despre Programul EU for Moldova, unde Cahulul este o regiune cheie”.

Instituţiile mass-media sunt catalizatori ai schimbărilor sociale

Valentina Pleșca, șefa Unităţii Abilitarea Cetățenilor, GIZ Moldova, a accentuat că rezultatele frumoase ale proiectelor sunt apreciate nu doar de partenerii externi, dar în primul rând de cetățeni moldoveni. „Oamenii au fost informați calitativ şi interesant despre provocări la capitolul protecția mediului, managementul deșeurilor, apă, canalizare și eficiența energetică. Cred că organizaţiile regionale de media pot fi considerate parte a mecanismului de îmbunătățire a acestor aspecte”.

Una din concluziile evenimentului a fost că orice provocare, atât în domeniul serviciilor publice, cât și în alte domenii trebuie să fie abordată din perspectiva parteneriatelor dintre autorități centrale și locale, organizații ale societății civile și cetățeni.

Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în coordonare cu proiectul „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova”. Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).