21 decembrie 2020 – Parcul central din municipiul Cahul este renovat cu asistenţa Uniunii Europene. Lucrările de reconstrucţie a parcului „Grigore Vieru”, cu o suprafaţă totală de 6 hectare, au demarat în august 2020 şi urmează a fi încheiate până în vara anului 2021.

Activitatea este realizată de Programul EU4Moldova: Regiuni-cheie, finanţat şi ghidat strategic de UE, implementat de PNUD şi UNICEF. Primăria municipiului Cahul co-finanţează lucrările de renovare a parcului.

Investiţia în valoare de EUR 372 525 este asigurată din fondurile Uniunii Europene, municipalitatea contribuind adiţional cu EUR 105 455. Până în prezent a fost realizată o parte considerabilă din lucrări, precum pavarea a 10 000 m2 de alei, extinderea sistemului de iluminare, pregătirea fundaţiei pentru instalarea felinarelor şi a băncilor de recreere, a fost iniţiată construcţia havuzului muzical pietonal. Lucrările de modernizare a parcului continuă, urmând a fi instalat sistemul de irigare pentru întreţinerea spaţiilor verzi, montate coşurile de gunoi, felinarele cu iluminare decorativă led, restaurate băncile existente, precum şi achiziţionate bănci noi. Parcul va deveni şi mai verde datorită plantării, anul viitor, a peste 340 de arbori şi arbuşti şi circa 1 200 de flori şi gazon verde pe o suprafaţă de circa 40 000 m2. Havuzul muzical pietonal cu iluminarea multicoloră a jeturilor de apă va fi finisat în 2021.

Renovarea parcului „Grigore Vieru” este una din activităţile de modernizare a centrului municipiului Cahul demarată de Programul EU4Moldova: Regiuni-cheie. Procesul de modernizare este unul participativ, oamenii venind cu idei de transformare a centrului oraşului lor.

Acesta este primul proiect de infrastructură demarat în municipiul Cahul cu asistenţa financiară a Programului „EU4Moldova: Regiuni-сheie”, în următorii ani urmând a fi lansate alte lucrări de modernizare a oraşului.


***


Programul „EU4Moldova: regiuni-cheie” (2019-2024) susţine dezvoltarea social-economică inteligentă, incluzivă şi durabilă în regiunile Cahul şi Ungheni, pentru a asigura cetăţenilor o calitate mai bună a vieţii. Programul are un buget total de EUR 23 milioane, este finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) şi Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).

Mai multe detalii despre activităţile Programului în regiunile Cahul şi Ungheni găsiţi pe www.eu4cahul.md şi www.eu4ungheni.md

Video lucrări Parc „Grigore Vieru”: YouTube: https://bit.ly/3pdfWyQ