Șapte școli și grădinițe din raionul Ungheni au renunțat la energia pe gaze și cărbune în favoarea celei din biomasă, livrată de un agent economic. Consiliul Raional Ungheni a semnat un contract de Parteneriat Public Privat (PPP) cu Compania „Green Energo” care livrează instituțiilor beneficiare energie verde la tariful de 750 lei Gcal. Pentru lansare IPP, autoritățile locale au primit un grant de 2.132.000 lei din fondurile europene ale Proiectului „Energie și Biomasă”.

Ungheni este cel de-al doilea raion, după Leova, care, cu sprijinul Proiectului „Energie și Biomasă”, a lansat serviciile de PPP în furnizarea energiei termice din biomasă. Agentul economic a preluat în gestiune cinci centrale termice pe biomasă instalate cu sprijinul financiar al Uniunii Europene în cadrul Proiectului, a construit două noi sisteme de încălzire pe biomasă și a realizat măsuri de eficiență energetică la unele instituții. Investiția totală a agentului economic a fost de un milion de lei. Beneficiare ale PPP Ungheni sunt școlile din satele Bumbăta, Valea Mare, Sculeni, Zagarancea, Hârcești și grădinițele din localitățile Florițoaia Veche și Condrătești.

Iarna aceasta am beneficiat de primele rezultate din cadrul Parteneriatului Public Privat. În sezonul rece atât copiii, cât și profesorii s-au bucurat de încăperi călduroase cu o temperatură de 18-20 de grade. Acum directorii instituțiilor de învățământ plătesc doar costul unei Gigacalorii, neavând grija achiziționării biocombustibilului, a angajării operatorilor sau a întreținerii corecte a centralelor termice”, a declarat președinta raionului Ungheni, Ludmila Guzun.

Potrivit agentului economic, stabilirea parteneriatului a fost o provocare pentru el, iar implementarea acestuia a adus beneficii ambelor părți. Cele șapte instituții au primit agent termic la timp, conform condițiilor stabilite de contract și la un preț rezonabil, costul unei Gcal fiind de 750 de lei față de 1400 de lei pentru gaz.

Situația este confirmată de către Irina Bodrug, directoarea Gimnaziului din satul Hârcești: „În Gimnaziul nostru vin copii din trei sate alăturate și iarna era foarte greu, copii veneau înghețați de pe drum, dar nici la școală nu erau condiții să se încălzească. Astăzi, avem o temperatură confortabilă și chiar aș spune că, odată cu creșterea temperaturii în sălile de studiu, a crescut și frecvența, și rezultatele școlare. Iar numărul de îmbolnăviri ale aparatului respirator a scăzut”.

Partenerul privat gestionează livrarea agentului termic din biomasă și buna funcționare a centralelor termice pe bioenergie în cele șapte instituții, racordate la sisteme cu încălzire din biomasă. Compania a angajat și plătește operatorii acestor centrale termice, și livrează biocombustibil pe toată durata sezonului de încălzire. Centralele termice se vor afla în gestiunea agentului economic pe o perioadă de zece ani, după care ele vor deveni proprietate a Consiliului raional Ungheni.