Echipamente de ultimă generație vor asigura transferarea peliculelor din arhiva Moldova Film pe suporturi digitale. Astfel, peste 1.600 de pelicule au șansa să revină pe micile și marile ecrane.

Cu sprijinul Uniunii Europene, a fost procurată o mașină de prelucrare a peliculelor cu ultrasunet. În 2021, Ambasada SUA la Chișinău a dotat cu echipament un laborator de digitizare pentru restaurarea și conservarea filmelor documentare și de lungmetraj din arhivă, reprezentând o parte importantă a patrimoniului istoric, cultural și artistic al Republicii Moldova. În același timp, tehnicienii au fost instruiți pentru a asigura transferul fără cusur al filmelor din arhivă în format digital.

Inițiativa de digitalizare a filmelor din arhiva Moldova Film a fost selectată pentru finanțare în urma unui concurs lansat de programul UE „Măsuri de Promovare a Încrederii” implementat de PNUD, cu vot consultativ din partea publicului.

„Promovarea culturii ca instrument pentru relațiile pașnice intercomunitare este un element-cheie al programului UE „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat în parteneriat cu PNUD, pentru consolidarea relațiilor dintre oameni și a cooperării dintre cele două maluri ale râului Nistru. Ne bucurăm că noi, Uniunea Europeană, putem contribui la valorificarea arhivelor de aur ale cinematografiei Republicii Moldova, în beneficiul cetățenilor săi!”,

a declarat Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

Procesul de digitalizare a început în 2021, cu 10 filme de ficțiune și 20 de documentare, care au fost prezentate la posturile TV Moldova 1 și Moldova 2. Primul film care a fost supus digitizării este „Haiducul”, pelicula câștigătoare la festivalul de film de la Cannes din 1986, secțiunea scurtmetraje.

Filmele digitalizate din arhiva Moldova Film au fost difuzate la cinematograful Odeon din Chișinău, dar și în alte localități din țară.

De asemenea, Studioul Moldova Film dispune de un fond cinematografic, considerat patrimoniu național, care timp de aproape 70 de ani a acumulat peste 1600 filme, dintre care de ficțiune – 180, documentare – 1050, animație – 109, jurnale „Sovietscaia Moldavia” – 231.