Un concurs lansat pentru elevii din orașul Cantemir s-a extins și în localitățile raionului, și chiar în Chișinău. Este vorba de competiția „Căpăcele Vesele”, inițiat cu sprijinul Uniunii Europene, care a derulat în perioada martie-mai 2021.
La concurs au putut participa toți doritorii, care trebuiau să respecte câteva condiții. În primul rând, să colecteze separat capacele – plastic de tip 2 și 5 – de la apă, suc sau alte băuturi. De asemenea, înainte de a-l pune deoparte, fiecare căpăcel, trebuia verificat (spălat) ca să fie curat, fără urme de mâncare, grăsime sau murdărie.

Toate capacele au fost colectate împreună, iar câțiva voluntari s-au încumetat să le numere.
Erau peste 10.000! Căpăcelele adunate au fost predate pentru fi reciclate la Chișinău, în laboratorul experimental al TEP – Tinerii pentru Eco Plastic. Astfel, din căpăcele vor fi confecționate diverse lucruri de uz casnic.
Toți participanții au înțeles ce căpăcel de plastic colectat separat înseamnă mai puțin deșeu în natură, salvează viețile animalelor și ale plantelor. O altă lecție a fost că plasticul nu este gunoi, dar un material prețios, dacă este colectat separat și reciclat!

În luna iunie curent, în cadrul unei ceremonii festive dedicate Zilei Energiei, cei mai activi participanți vor fi încurajați cu diplome și premii din partea proiectului UE „Consolidarea capacităților locale pentru implementarea strategiei pentru energia durabilă în or. Cantemir (CCLISED)”.