În ciuda avertismentelor epidemiologilor, pandemia de coronavirus a venit pe nepusă masă şi a luat prin surprindere o întreagă planetă. Societăţile s-au divizat în medici şi pacienţi, iar de multe ori chiar şi medicii au ajuns pe patul de spital. În această luptă contra-cronometru pentru viaţă, autorităţile s-au văzut nevoite să gestioneze o situaţie fără precedent şi să găsească ac de cojoc unui virus despre care se ştie prea puţine. Totuşi, munca celor implicaţi direct în lupta cu coronavirusul de tip nou ar fi fost mult mai dificilă fără sprijinul unei serii de platforme şi soluţii e-Sănătate, dezvoltate în Republica Moldova de Uniunea Europeană prin intermediul iniţiativei EU4Digital.

Harta interactivă a cazurilor de COVID-19

Odată cu pandemia, importanţa platformelor de date integrate a devenit rapid evidentă. Astfel, de îndată ce numărul de cazuri de infecţie cu COVID-19 a înregistrat un tred ascendent, autorităţile de comun cu partenerii naţionali şi externi, şi-au propus să creeze o platformă de date în timp real, pentru a putea aprecia felul în care evoluează pandemia atât în ţară, cât şi în afara ei. Harta activă a cazurilor de COVID-19 asigură transparenţa şi accesibilitatea informaţiilor în timp real. Epidemiologul precizează că această platformă nu reprezintă doar o hartă cu distribuirea geografică a cazurilor COVID-19, dar este şi o platformă cu date despre cazurile active la zi, repartizate după vârstă, sex şi localităţi. Tot aici pot fi găsite şi date despre decese.

Platforma GoData

Un alt instrument care ajută medicii dar şi autorităţile de resort să investigheze izbucnirile de maladii transmisibile, prin intermediul colectării datelor din teren în timpul urgenţelor de sănătate publică, este platforma GoData. Instrumentul include funcţionalităţi pentru investigarea cazurilor, date de laborator, urmărirea contacţilor, vizualizarea lanţurilor de transmisie, inclusiv schimbul sigur de date. GoData este concepută pentru flexibilitate pe teren, pentru a se adapta la gama largă de scenarii de focar.

GoData este iniţiativa unui grup de parteneri de sănătate publică şi este gestionat de Reţeaua Globală de Răspuns şi Control a Izbucnirilor (GOARN), coordonată de OMS. Instrumentul a fost utilizat din 2019 ca răspuns la focarele de Ebola din Republica Democrată Congo şi Uganda. OMS lucrează acum cu statele membre şi cu partenerii săi pentru a face Go.Data disponibil şi pentru răspunsul la COVID-19. Republica Moldova a implementat acest instrument pentru investigarea cazurilor de COVID-19 şi urmărirea contacţilor la nivel local.

Raportarea datelor COVID-19 către ANSP prin intermediul sistemului naţional de supraveghere

Un alt instrument care a facilitat munca personalului medical este posibilitatea de raportare a datelor COVID-19 către Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică, prin intermediul unui sistem naţional de spraveghere. Specialiştii de la ANSP susţin că acest sistem asigură depistarea, notificarea, raportarea şi investigarea cazurilor de infectare cu coronavirusul de tip nou şi contribuie la întreprinderea măsurilor de prevenire şi control.

Toate aceste procese sunt îndeplinite de medicul epidemiolog de comun cu asistenţa medicală primară, spitalicească şi de laborator.

Respectiv, toate persoanele au un cod de identificare, iar ulterior, în funcţie de rezultatul de laborator (pozitiv sau negativ) acesta se transmite către baza de date a persoanelor confirmate cu prezenţa virusului SARS-CoV-2.

Epidemiologul adaugă că, în paralel, este efectuată monitorizarea contacţilor – un proces de identificare, evaluare şi gestionare a persoanelor care au fost expuse contactului cu o persoană confirmată pozitiv la virusul SARS-CoV-2 pentru a preveni transmiterea ulterioară.

Baza electronică de date COVID-19

Funcţionarii de la Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică dau asigurări că instituţia deţine baze de date comprehensive dezagregate pentru fiecare persoană confirmată cu COVID-19. Acest lucru este posibil datorită investigării complexe a fiecărui caz.

Epidemiologul precizează că adevăratul scop al acestor baze de date este acţiunea. În urma consultării lor se fac rapoarte zilnice şi săptămânale. Tot informaţiile respective servesc drept baza calculării indicatorilor epidemiologici teritoriali şi naţionali. De asemenea, datele stau la baza deciziilor luate de autorităţi pentru prevenirea şi limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2 pe teritoriul ţării.

Chatbot Medcast

O altă aplicaţie online, dezvoltată de un grup de voluntari, este chatbot Medcast, disponibilă pe Telegram şi Viber. Prin intermediul aplicaţiei, utilizatorii pot să-şi facă un prediagnostic de COVID-19, să-şi monitorizeze simptomele în cazul în care se află în regim de monitorizare şi să raporteze datele medicului de familie. Totodată, platforma oferă detalii despre regulile impuse pe perioada stării de urgenţă şi de carantină.

Soluţia IT este funcţională şi pentru lucrătorii medicali, care după ce se înregistrează online cu statut de medic, pot să obţină informaţii de la pacienţii aflaţi în regim de monitorizare şi pot descărca rapoartele despre starea lor de sănătate.

Cum funcţionează aplicaţia?

  1. Fiind înregistraţi pe platformă, utilizatorii răspund la 18 întrebări despre starea personală de sănătate;
  2. Datele şi rezultatele sunt raportate medicului de familie.
  3. În cazul în care starea unuia dintre utilizatori, ce prezintă simptome aferente de COVID-19 se înrăutăţeşte brusc, aplicaţia oferă posibilitatea de raportare imediată către serviciul 112;
  4. În cazul în care după prediagnostic se identifică un risc înalt de infectare, atunci utilizatorului îi vor veni mesaje de alertă, odată la două ore, pentru a raporta dinamica temperaturii, durerilor de cap, tusei şi altor simptome.

Experienţa şi datele partajate: colaborare cu valoare adăugată

În luna iunie, sistemele de date dezvoltate de Republica Moldova pentru a combate pandemia de coronavirus, au fost prezentate în cadrul uneia dintre reuniunile organizate de reţeua de sănătate electronică EU4Digital şi e-Sănătate. În cadrul evenimentului au fost discutate schimbul de date cu privire la statistici, precum şi cele mai bune practici implementate în gestionarea pandemiei.

În cadrul întâlnirii online, un reprezentant al Comisiei Europene a prezentat tabloul de bord statistic COVID-19 al UE pe pagina web Covid a Laboratorului de gestionare a crizelor (ECML) al Comisiei Europene. Expertul s-a concentrat în special asupra diverselor metode de colectare şi asupra tipurilor de date utilizate pentru a popula baza de date.

Dincolo de 2021, EU4Digital încearcă să sprijine Moldova şi vecinii săi în trei domenii prioritare ale e-sănătăţii: – interoperabilitatea transfrontalieră a sistemelor de e-sănătate, – adoptarea strategiilor naţionale de e-sănătate, – lansarea de iniţiative şi programe pilot pentru realizarea serviciilor transfrontaliere de e-sănătate între ţările partenere din est şi UE.

Un răspuns imperativ la pandemie

Criza în domeniul sănătăţii a evidenţiat importanţa tehnologiilor la nivel global subliniind nevoia rapidă de transfomare digitală la toate nivelurile societăţii şi ale economicii.

—–

EU4Digital este un program finanţat de Uniunea Europeană pentru a oferi suport economiei şi societăţii digitale. Programul are ca scop extinderea beneficiilor Pieţei Unice Digitale a Uniunii Europene către statele Partenere din Est, direcţionând suportul UE spre dezvoltarea potenţialului economiei şi societăţii digitale, pentru a stimula creşterea economică, a genera mai multe locuri de muncă, a ajuta afacerile şi a îmbunătăţi viaţa cetăţenilor.

Prin EU4Digital, UE sprijină ţările Parteneriatului Estic în reducerea tarifelor de roaming, dezvoltarea benzii largi de mare viteză, pentru stimularea economiilor şi extinderea e-serviciilor, armonizarea cadrelor digitale în întreaga societate, în domenii care variază de la logistică la sănătate, consolidarea securităţii cibernetice şi dezvoltarea capacităţilor digitale.