Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Uniunea Europeană și Mobiasbanca – Groupe Société Générale au lansat, în luna aprilie, prima linie de creditare ce va permite întreprinderilor mici și mijlocii din Republica Moldova să profite de oportunitățile oferite de Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător cu UE (ZLSAC). Este un proiect ce va sprijini integrarea plenară a economiei moldovenești pe piețele europene.

În sumă de zece milioane de euro, linia de creditare EU4Business-BERD va oferi întreprinderilor mici și mijlocii suport investițional pentru a spori calitatea produselor și a-și moderniza serviciile, în conformitate cu standardele UE. Astfel, prin inițiativa EU4Business, Uniunea Europeană sprijină linia de credit prin oferirea unor stimulente pentru investiții pentru IMM-urile eligibile și prin finanțarea consultanței tehnice acordate de către experții locali și internaționali.

Un sector privat de succes este piatra de temelie a dezvoltării economice a Republicii Moldova și, cu această nouă linie de creditare, BERD continuă să susțină întreprinderile locale. Această inițiativă va ajuta la perfecționarea standardelor și serviciilor, astfel încât întreprinderile să poată valorifica noile posibilități oferite de ZLSAC”, a declarat în cadrul evenimentului de lansare a liniei de creditare Dimitri Gvindadze, șeful Oficiului BERD la Chișinău. Ambasadorul UE în țara noastră, Pirkka Tapiola, a menționat la rândul său că sectorul IMM-urilor este slab dezvoltat în Republica Moldova, iar sprijinul european vine să contribuie la evoluția lui.

Linia de creditare aduce banii care sunt atât de importanți pentru dezvoltarea afacerilor. În plus, ea prevede și asistență tehnică, consultanță și ajutor în dezvoltarea proiectelor de business.

Finanțarea oferită Mobiasbancă – Groupe Société Générale marchează prima tranzacție din Programul BERD-UE în valoare de 380 de milioane de euro, în cadrul căruia BERD colaborează cu băncile din Republica Moldova, Georgia și Ucraina pentru împrumuturi acordate întreprinderilor care să investească în îmbunătățirea calității produselor și a standardului serviciilor. UE pune la dispoziție 19 milioane de euro pentru asistență tehnică, stimulente pentru investiții și partajarea riscurilor. De credite pot beneficia întreprinderile cu mai puțin de 250 de angajați și cu o cifră de afaceri nu mai mare de 50 de milioane de euro. Creditele pot fi acordate pentru echipamente, camioane, construcții de clădiri industriale ș.a. Valoarea maximă a unui credit este de până la trei milioane de euro, iar BERD poate acorda până la 15% o componentă de grant.

BERD este cel mai mare investitor instituțional în Republica Moldova, cu investiții de 1,1 miliarde de euro în peste 110 proiecte în sectorul financiar, industrie agroalimentară, infrastructură, sectorul energetic și cel de producere.