În perioada 16-18 noiembrie 2018, a avut loc cursul de formare Academia ProCivic III – cea de-a treia și ultima din ciclul de traininguri de împuternicire a tinerilor organizate de Institutul pentru Inițiative Rurale (IRI).

Pentru cei circa 100 de tineri-membri ai grupurilor de inițiativă din 20 de comunități ale proiectului, Academia ProCivic III a fost nu doar etapa de finalizare a unui curs complex de instruire sistemică (7 luni) în materie de activism comunitar, drepturi cetățenești și responsabilitate civică, dar mai ales un moment de jubilare și angajare în procesul de schimbare în bine a comunităților lor.

De această dată, în cadrul sesiunilor trainingului, tinerii au studiat două subiecte importante pentru perioada imediat următoare: tehnici de fundraising și scriere de proiecte. O sesiune specială a fost vizita unui grup de tineri la Piața Centrală din Chișinău, unde au trebuit să pună în practică cunoștințele accumulate, îndeplinind sarcinile trainerilor vizând colectarea de fonduri și interacțiunea cu oamenii. Instruirile le-au oferit tinerilor posibilitatea să înțeleagă mai bine subiectele învățate și să facă schimb de opinii cu colegii din alte localități.

„Ce am învățat eu din acest training este că atunci când mergem la primar, trebuie să fim mai insistenți”, ne zice Elvira Drangoi din s. Zîrnești, r-ul Cahul.

„Eu am învățat că pot să-mi ajut satul prin proiecte și parteneriate”, a afirmat Victor Nicolaescu, s. Lozova, r-ul Strășeni.

Acest eveniment este parte a proiectului „Parteneriate comunitare durabile pentru protecția drepturilor minorităților etnice din Republica Moldova” implementat de Terre des Hommes Moldova, în parteneriat cu Institutul pentru Inițiative Rurale și cu suportul financiar al Uniunii Europene.