În data de 28 iulie 2022, la Tiraspol a fost inaugurat Centrul de suport și dezvoltare a afacerilor sociale „Social Business Hub”. Acesta va contribui la extinderea oportunităților de antreprenoriat social pe malul stâng al Nistrului și a fost lansat cu sprijinul financiar oferit de Uniunea Europeană, în valoare de 45.000 euro.

Centrul de suport și dezvoltare a afacerilor sociale din Tiraspol a fost inaugurat în cadrul proiectului „Valorificăm potențialul societății civile pentru promovarea și dezvoltarea antreprenoriatului social în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană, cofinanțat de Suedia și implementat de către Fundația Est-Europeană în parteneriat cu Keystone Moldova și Centrul Contact.

„Antreprenoriatul social este un catalizator puternic pentru incluziunea economică a tinerilor și a persoanelor vulnerabile, precum și pentru dezvoltarea comunităților în care acesta este derulat. După lansarea primului Centru de suport și dezvoltare a afacerilor sociale în Sîngerei, suntem bucuroși că acest concept este extins și în Tiraspol. Uniunea Europeană susține conceptul de afaceri sociale atât în statele sale membre, cât și în țările partenere, iar experiența demonstrează că acesta are un impact puternic asupra dezvoltării comunitare, cât și asupra bunăstării persoanelor din grupurile vulnerabile. În acest sens, Uniunea Europeană va susține dezvoltarea antreprenorilor sociali în regiune, pentru o societate și economie incluzivă, în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova.”,

a declarat Gintautas Baranauskas, șef adjunct al secției Cooperare, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova.

Asociația Antreprenorilor Sociali din Tiraspol, care va coordona activitatea „Social Business Hub” din Tiraspol, își propune crearea unui ecosistem de afaceri care să se bazeze pe mai multe domenii: politici publice pentru antreprenoriat social, resurse financiare, cultura antreprenoriatului social, suport tehnic, capital uman și piețe.

„Antreprenoriatul social este cea mai importantă parte a dezvoltării socio-economice a societății, deoarece datorită acestuia se formează o dezvoltare economică mai durabilă a segmentelor social vulnerabile ale populației. În plus, antreprenoriatul social este cel mai important domeniu pentru promovarea inovării. Credem că deschiderea Social Business Hub de la Tiraspol va extinde oportunitățile pentru antreprenorii sociali, va avea impact asupra afacerilor și va oferi sprijinul juridic și consultativ necesar”,

spune Inna Barîșnicova, președinta Asociației antreprenorilor sociali din Tiraspol.

Uniunea Europeană și Suedia oferă granturi în valoare totală de 180.000 de euro pentru dezvoltarea în Republica Moldova a patru hub-uri regionale, în Sîngerei, Chișinău, Cahul și Tiraspol, care vor aplica același mecanism de funcționare.

Centrele Regionale de Suport în Afaceri a Întreprinderilor Sociale și hub-urile create cu suportul Uniunii Europene vor oferi suport prin sesiuni de mentorat offline și online, schimb de experiență, facilitarea conexiunilor cu alte organizații, acces la platforme de e-learning, soluții inteligente aplicabile în afaceri, soluții digitale și e-comerț.