Companiilor agricole și agroalimentare moldovenești, care doresc să-și vândă marfa în țările europene, li se mai dă o mână de ajutor. Una informațională, de această dată. Este vorba de Ghidul practic „Procedurile de export al producției agroalimentare din Republica Moldova pe piețele Uniunii Europene”, prezentat recent publicului larg.

Ghidul este un îndrumar practic detaliat, care explică pas cu pas procedurile de export pentru produsele agroalimentare moldovenești. Accentul este pus pe operațiunile de pre-export, cele pre- și post-vamale, necesare pentru a exporta în UE. Pentru a înlesni procesul, potențialilor exportatori li se oferă și o listă a prestatorilor de servicii care ușurează exportul produselor agroalimentare din Republica Moldova pe piața Uniunii Europene.

Recent, Ghidul a fost prezentat publicului larg. Producătorii prezenți la eveniment au ținut să-și împărtășească din propria lor experiență în materie de export și s-au pronunțat pentru simplificarea procedurilor de export. La rândul său, Speranța Olaru, reprezentanta Delegației UE la Chișinău, i-a informat pe cei prezenți despre programele și proiectele finanțate de Uniunea Europeană, al căror scop este tocmai simplificarea procedurilor de export.

Ghidul „Procedurile de export al producției agroalimentare din Republica Moldova pe piețele UE” a fost elaborat și editat de echipa Proiectului UE „Asistență tehnică pentru implementarea Zonei de Liber Schimb”, una dintre misiunile căruia este să ofere sprijin informațional multilateral antreprenorilor ce reprezintă diverse sectoare cu potențial înalt de export. Versiunea electronică a Ghidului poate fi găsită și descărcată de pe pagina web a Organizațiiei de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exportului.