Ritmul alert în care tehnologiile informaționale influențează sistemul de învățământ au determinat cadrele didactice să studieze noi discipline educaționale și să adopte metodologii care să eficientizeze procesul de predare. La sudul țării, 78 de profesori din 37 de școli din regiunea Cahul participă în programul de formare pentru cadre didactice, studiind profesiile viitorului, în cadrul proiectului „Tekwill în fiecare școală” – cel mai complex program național de cursuri online extra-curriculare. Inițiativa este dezvoltată în cadrul proiectul „EU4Moldova: Startup City Cahul”, implementat de ATIC, cu asistența financiară a Uniunii Europene în parteneriat cu Suedia.

Aurelia Bacalov, profesoară de Limba și Literatura Română, Cantemir: „M-am înscris la cele trei cursuri din proiect – antreprenoriat, programarea algoritmilor și design graphic – din mai multe motive. În primul rând, în liceu nu avem profesor de informatică. Acest lucru nu trebuie să fie, însă, un impediment în apropierea elevilor de profesiile viitorului. Suntem în secolul inovațiilor și trebuie să fim în pas cu schimbările care se produc, motiv pentru care, în perioada 2018- 2020 am finalizat și masteratul în specializarea „Crearea softurilor educaționale”. În plus, și elevii sunt foarte entuziasmați și curioși să studieze programarea, designul grafic, antreprenoriatul și alte discipline.”

În cadrul programului de formare, cadrele didactice beneficiază de mentorat pentru ca, din toamnă, să predea profesiile viitorului pentru elevii din patru raioane din sudul Moldovei: Cahul, Cantemir, Leova și Taraclia. La fel, profesorii au parte de instruire, pentru a integra metodologii inovative de predare și învățare în clasă, pentru ca elevilor să le fie mai ușor să obțină noi abilități. În anul de studii care urmează, estimativ 20.000 de elevi cu vârste cuprinse între 13- 19 ani vor studia cel puțin unul dintre cele șase cursuri disponibile pe platformă: programarea algoritmilor, proiectarea și dezvoltarea web, design grafic, inteligență artificială, proiectarea și dezvoltarea aplicațiilor mobile și antreprenoriat.