Elevii și profesorii din 25 de școli din Republica Moldova (raioanele Soroca, Călărași, Nisporeni, Strășeni și Căușeni), partenere în cadrul proiectului Joboteca – program pilot de pregătire a tinerilor din Moldova pentru piaţa muncii, au parte deja de trei programe de instruire privind orientarea în carieră și educaţia antreprenorială. Terre des hommes Moldova, organizaţia care implementează proiectul Joboteca, a elaborat programele de formare și ghidare a cadrelor didactice, psihologilor școlari și directorilor adjuncţi pentru educaţie în realizarea activităţilor cu elevii prin care să le formeze acestora competenţe antreprenoriale.

Cursul „Educaţie antreprenorială pentru tineri” are ca scop formarea de competențe precum: competențe antreprenoriale și spirit de inițiativă, de comunicare, de învățare, sociale și civice, competențe de bază în matematică, științe și tehnologie, competențe digitale și alte abilități necesare tinerilor pentru un parcurs reușit în carieră.

„Orientarea în carieră și Educaţie pentru carieră” își propune să le ofere tinerilor suport în orientarea profesională, punându-le la dispoziție un set de instrumente pentru a-și analiza situația și a realiza un plan de dezvoltare personală care să cuprindă competențele necesare atât pe piața muncii locale, cât și internaționale. Competențele vizate în acest curs sunt comunicarea, cooperarea, flexibilitatea, gândirea critică, creativă și strategică, planificarea.

Cel de-al treilea program – „Competenţe digitale” – vrea să dezvolte abilitățile și competențele digitale ale tinerilor precum și să le ofere o serie de instrumente de învățare independentă pentru dezvoltarea personală și profesională în perioada de tranziție de la etapa școlară la angajat/antreprenor. Acest curs le va dezvolta adolescenților din cele 25 de școli competențe precum alfabetizarea informațională și a datelor, comunicarea și colaborarea prin tehnologii informaționale, crearea de conținut digital.

În luna martie Terre des hommes a demarat instruirile cu profesorii în baza acestor cursuri, iar ulterior cadrele didactice vor selecta câte 20 de tineri din fiecare școală care să participe la program și vor da start activităților în spațiile Joboteca.

„Joboteca – program pilot de pregătire a tinerilor din Moldova pentru piața muncii”, este finanțat de Uniunea Europeană și implementat, în perioada 2021 și 2024, de către Fundația Terre des hommes, biroul România și Moldova, în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova și cu finanțarea Uniunii Europene.