Satul Coșnița din raionul Dubăsari a găzduit, recent, Conferința de promovare a programului PARE 1+1 pentru locuitorii din stânga Nistrului. Participanții au aflat despre oportunitățile oferite de PARE 1+1 celor care vor să-și inițieze ori să-și consolideze o afacere, dar și despre modalitatea de accesare a creditelor.

„Programul PARE 1+1 a fost lansat pentru a redirecționa resursele financiare ale migranților dinspre consum (cum ar fi procurarea de imobile) în sectoarele active ale economiei”, a declarat Ghenadie Crețu, coordonator al Programului Migrație și Dezvoltare al Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM), Misiunea în Moldova. La rândul său, Daniela Dascaliuc, reprezentanta Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), responsabilă de gestionarea și implementarea programului, a prezentat esența și etapele PARE 1+1 conceptualizat și realizat din anul 2010 în dreapta Nistrului, precum și câteva istorii de succes ale acestuia: ferma de chinchila, cele de melci, de struți sau de prepelițe. Și localul unde a avut evenimentul, restaurantul Billion Nights, este un exemplu de istorie de succes a unui beneficiar al Programului PARE 1+1, care a revenit din Italia în staul natal Coșnița, raionul Dubăsari și a pornit afacerea.

Și Alla Novac a vorbit despre experiența sa în cadrul PARE 1+1. Ea a utilizat grantul obținut pentru a construi o seră de roșii, timp de cinci ani numărul lor crescând la 40 de sere. Astăzi ea conduce și întreprinderea fiicei sale, migrantă în Franța, care a beneficiat de program și a fondat o altă gospodărie țărănească.

Prezentarea programului a generat mai multe întrebări de la locuitorii din stânga Nistrului – despre rigorile de eligibilitate a potențialilor beneficiari, despre actele de verificare a provenienței banilor (remitențelor), gradul de rudenie a candidaților, cetățenia acestora și contractele de muncă ale migranților participanți la program. Toate au fost notate și de ele se va ține cont în procesul de extindere a programului.

În cadrul conferinței, organizatorii au prezentate și alte programe de susținere a antreprenoriatului mic și mijlociu, gestionate de ODIMM, precum și portalul Business Portal, care le oferă potențialilor antreprenori de pe ambele maluri ale Nistrului informații pas-cu-pas privind deschiderea, dezvoltarea și gestionarea afacerilor, dar și platforma de finanțare colectivă (crowdfunding) Guvern24.

PARE 1+1 este un program guvernamental de atragere a remitențelor în economie, implementat de ODIMM și sprijinit financiar de Uniunea Europeană. Programul este destinat lucrătorilor migranți și/sau rudelor lor de gradul întâi, care doresc să investească economiile/salariul obținut peste hotare și transmis acasă sub formă de remitențe în deschiderea unei întreprinderi mici sau mijlocii în Republica Moldova.