Raioanele Leova, Edineț și Strășeni încep un nou capitol alături de programul „EU4Moldova: Comunități Locale” – o inițiativă a Echipei Europa. Aceste comunități vor beneficia de sprijinul programului în îmbunătățirea calității vieții și atenuarea consecințelor economice și sociale provocate de COVID-19. Pentru a atinge acest scop ambițios până în anul 2025, programul va fi implementat în baza a patru componente:

  • Componenta 1: Îmbunătățirea serviciilor publice locale (implementată de GIZ)
  • Componenta 2: Dezvoltarea infrastructurii publice locale (implementată de ADA)
  • Componenta 3: Dezvoltarea oportunităților economice locale și abilităților profesionale (implementată de GIZ și ADA)
  • Componenta 4: Dezvoltarea locală în gestiunea comunităților (LEADER) (implementată de SFPL)

Pe parcursul lunii iunie 2022, echipa GIZ a vizitat raioanele Leova, Edineț și Strășeni, pentru a prezenta programul și a pune bazele viitoarei colaborări în cadrul componentelor 1 și 3 – dezvoltarea serviciilor publice locale și a oportunităților economice. La aceste ședințe de lucru au participat membrii consiliului raional, primarii locali, precum și reprezentanții ONG-urilor, întreprinderilor și sectorului educațional.

În timpul uneia dintre aceste vizite, Thomas Foerch, managerul de proiect GIZ pentru „EU4Moldova: Comunități Locale”, a menționat:

„Îmbunătățirea calității vieții în comunitățile din Republica Moldova este un scop care poate fi atins doar prin eforturi commune. Iar Echipa Europa își asumă cu deplină încredere susținerea acestora”.

Lansarea oficială a programului „EU4Moldova: Comunități Locale” va avea loc în octombrie, 2022. Evenimentul va marca începutul unui parteneriat puternic între Echipa Europa și comunitățile selectate, în construirea unui viitor durabil.

Programul „EU4Moldova: Comunități Locale” este finanțat de Uniunea Europeană, Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Cooperarea Austriacă pentru Dezvoltare (ADC) și Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Polone – Asistența Poloniei; și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA) și Solidarity Fund PL (SFPL) în Moldova.