Municipiile Ungheni și Cahul, precum și comunităţile învecinate vor beneficia de servicii moderne de colectare și transportare a deșeurilor menajere. Două autospeciale au fost oferite operatorilor de servicii comunale de către Programul EU4Moldova: Regiuni-cheie. Valoarea achiziţiei este de 139.320 euro, bani acordaţi cu asistenţa financiară a Uniunii Europene.

Unitățile de transportare au capacitate de 18 m3 (pentru Cahul) și 16 m3 (pentru Ungheni), asigură un grad mare de compactare a deșeurilor și au în dotare parametri sporiți pentru securitatea si confortul operatorilor. Mașinile sunt dotate cu:

Două trepte operatori și mânere de sprijin pentru operatori, în spate pe ambele părţi;

Bare de suport și scări retractabile;

Senzori pentru semnalizarea prezenţei operatorilor pe platformele de lucru;

Limitarea deplasării înapoi a vehiculului atunci când operatorii sunt pe platformele din spate;

Semnal sonor pentru mers înapoi in marșarier;

Întrerupătoare de oprire în caz de urgenţă;

Sistem de frânare cu dublu circuit dotat cu ABS;

Faruri de ceaţă faţă si spate.

Alte specificaţii ale autospecialelor:

Dispozitiv de încărcare pentru containere cu capacitatea de 1.100 litri, 240 litri, si 120 litri;

Capacitate minimă de ridicare: 700 kg;

Posibilitatea de încărcare manuală a deșeurilor voluminoase în vrac;

Cabina șoferului dotată cu sistem de aer condiţionat.

La prima etapă de noile servicii vor beneficia:

Regiunea Cahul – mun. Cahul şi zonele învecinate;

Regiunea Ungheni – mun. Ungheni și 11 localităţi rurale.

Foto: Autospeciala oferită municipiului Ungheni

Astfel, parcul auto al Gospodăriei Comunal Locative Cahul și al AVE Ungheni, întreprinderi ce asigură serviciile de colectare și transportare a deșeurilor din Cahul și, respectiv, Ungheni a fost mărit. Șoferii și personalul care vor opera autogunoierele au fost instruiți în utilizarea noilor unităţi de transport.

Programul „EU4Moldova: regiuni-cheie” (2019-2024) susține dezvoltarea social-economică inteligentă, prietenoasă mediului, incluzivă și durabilă în regiunile Cahul și Ungheni, pentru a asigura cetățenilor o calitate mai bună a vieții. Programul are un buget total de 23 milioane de euro, este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).

Mai multe detalii despre activitățile Programului în regiunile Cahul și Ungheni sunt disponibile pe www.eu4cahul.md și www.eu4ungheni.md.