Patruzeci și patru de localități din UTA Gagauz Yeri și raionul Taraclia vor realiza, în premieră pentru Republica Moldova, inițiativa UE de dezvoltare rurală LEADER. Aceasta presupune mobilizarea autorităților locale și a cetățenilor pentru consolidarea economiei și îmbunătățirea accesului la servicii publice în zonele rurale. Până în prezent, au fost semnate opt Acorduri de parteneriat pentru sporirea dezvoltării incluzive și eficiente a comunităților.

Leader este o inițiativă care, prin intermediul Grupurilor de Acțiune Locală (GAL), urmărește să încurajeze participarea populației rurale la analiza problemelor cu care se confruntă comunitatea, apoi la trasarea soluțiilor și a pașilor de urmat. Cele 44 de localități, care au semnat Acordurile de parteneriat vor fi eligibile să solicite finanțare din partea mai multor fonduri de dezvoltare rurală și regională ale UE, dar și ale altor parteneri de dezvoltare. În regiunea de sud inițiativa este realizată cu sprijinul Uniunii Europene, prin Programul „Susținerea agriculturii și dezvoltării rurale în UTA Găgăuzia și raionul Taraclia” (SARD), implementat de PNUD.

Potrivit Ivei Stamenova, manageră de proiecte în cadrul Delegației UE la Chișinău, Leader poate aduce schimbări considerabile în viața de zi cu zi a oamenilor din zonele rurale, deoarece tocmai GAL, care reprezintă autoritățile, agenții economici și societatea civilă locală, sunt responsabile de gestionarea dezvoltării locale. „Sunt convins că inițiativa dată va contribui mult la dezvoltarea economică a localităților rurale, căci deciziile vor fi luate direct de către oameni și vor răspunde necesităților locale”, a spus Rastislav Vrbensky, Director adjunct PNUD pentru Europa și CSI.

Membrii tuturor celor opt GAL, create cu sprijinul SARD, au beneficiat de consultanța experților internaționali și au efectuat vizite de studiu în câteva state europene. De asemenea, GAL și-au elaborat propriile strategii de dezvoltare pentru o perioadă de cinci ani și au identificat 50-100 de acțiuni social-economice pentru soluționarea provocărilor locale prin accesarea fondurilor UE și ale altor parteneri de dezvoltare. Bunăoară, principala prioritate a GAL condus de Dolina Rodnicov este dezvoltarea economică locală și crearea locurilor de muncă. Iar una dintre inițiative constă în dezvoltarea producției locale de salam tradițional găgăuz (baur).

Un alt localnic ce s-a implicat activ în activitățile GAL „ECO Bugeac”, din care fac parte șase sate din stepa Bugeacului, este Serghei Arseni, un șomer din satul Chiriet-Lunga. El este renumit în regiune pentru talentul său muzical și pentru promovarea instrumentelor tradiționale de percuție în UTA Găgăuzia. Acum planifică un nou proiect – confecționarea încălțămintei din piele de vițel. „Datorită inițiativei UE LEADER, am redescoperit atât potențialul propriu, cât și pe cel al colegilor mei. Împreună cu locuitorii din ECO Bugeac am decis să creăm un centru turistic în sudul țării pentru a promova sportul și turismul rural și să creștem produse ecologice în ferme mici. Asistența Uniunii Europene, pe care o vom putea accesa, va fi extrem de utilă pentru a ne pune în practică ideile locale”, a spus el.

Primul program LEADER a fost inițiat în statele membre ale UE în anul 1991. Din 2013, abordarea LEADER, intitulată „Dezvoltarea locală condusă de comunități”, a fost extinsă în zonele urbane și rurale, precum și la nivel geografic, în țările aflate în perioada de pre-aderare la UE și în țările învecinate. Scopul Programului SARD, finanțat cu 6,5 milioane de euro de Uniunea Europeană și implementat de PNUD, este să intensifice, în perioada 2016-2018, colaborarea dintre autoritățile centrale și cele locale, precum și dintre organizațiile regionale din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia, pentru a îmbunătăți capacitățile administrației publice locale și a favoriza dezvoltarea socio-economice a regiunii și a Republicii Moldova în ansamblu.