Programul UE de Granturi Locale, Media şi Comunicare, implementat în cadrul proiectului „Abilitarea cetăţenilor în Republica Moldova”, a selectat 15 organizaţii neguvernamentale și partenerii lor din mass-media regională care vor beneficia de suport pentru realizarea unor proiecte de informare și promovare în domeniul serviciilor publice și a protecţiei mediului. Proiectul „Abilitarea cetăţenilor în Republica Moldova” este finanţat de Uniunea Europeană și implementat de Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ), iar partenerul proiectului pentru creșterea potenţialului de vizibilitate și implicare a cetăţenilor este Asociaţia Presei Independente (API).

Astfel, activităţi de informare și promovare în domeniul serviciilor publice și a protecţiei mediului vor desfășura: ziarul „Observatorul de Nord” din Soroca, portalul Nordnews.md din Bălţi, ziarul „Expresul” din Ungheni, postul de televiziune AlbasatTV din Nisporeni, postul Radio Orhei, ziarul „Cuvântul” din Rezina, revista „Natura”, postul de radio Eco FM, portalul Ziuadeazi.md din Cahul, postul de televiziune MediaTV și ziarul „Gazeta de Sud” din Cimișlia, postul de televiziune BasTV din Basarabeasca, portalul Nokta. md, postul de televiziune ATV și portalul Laf.md din Comrat.

În următoarele 6 – 12 luni, organizaţiile neguvernamentale și partenerii lor media din regiuni vor realiza activităţi specifice îndreptate spre:

1. Informarea eficientă a cetăţenilor la teme ce vizează protecţia mediului (impactul gunoiștilor ilegale asupra sănătăţii și mediului, deversării apelor uzate), aprovizionarea cu apă și canalizare, managementul deșeurilor solide, eficienţa energetică;

2. Promovarea parteneriatului dintre cetăţeni și administraţia publică locală în planificarea, crearea, monitorizarea continuă și îmbunătăţirea serviciilor publice;

3. Informarea cetăţenilor privind abonarea și plata pentru servicii publice de calitate, înţelegerea scopului tarifelor pentru acoperirea costurilor care vor asigura durabilitatea serviciilor publice de calitate.

GIZ-API due diligence meeting with AO Prospect 16 April 2020

GIZ-API due diligence meeting with AO Prospect 16 April 2020