Sectorul de producere a strugurilor de masă este unul de perspectivă pentru Republica Moldova. Dovadă dezvoltării acestui sector este și numărul mare de beneficiari care au primit finanțare în cadrul Proiectului Livada Moldovei finanțat de către Banca Europeană de Investiții. Din numărul total de 189 de beneficiari finanțați în perioada 2016-2020, circa 34 sunt producători de struguri de masă, iar valoarea totală a finanțărilor a constituit suma de 5,2 mil Euro. Unul dintre acești beneficiari este și compania DELACOS-GRUP SRL, din satul Costești, raionul Ialoveni, administrată de către dna. Olesea Mereacre.

Familia Mereacre (Ion și Olesea Mereacre) activează de mai bine de 10 ani în domeniul cultivării strugurilor de masă și a fructelor (prune, caise și cireșe), acumulând o experiență vastă pe acest segment de producere. Întreprinderea prelucrează în total circa 41 ha de teren agricol, plantate cu struguri de masă – 23 ha, prune – 4 ha, caise, 7 ha, cireșe – 7 ha.
În anul 2020 compania a decis să modernizeze plantația de viță de vie prin aplicarea sistemului tip Pergola care dă un randament mai mare în plan de productivitate, dar și reduce riscurile de îngheț și secetă. Necesitatea de trecere la sistemul de producere tip Pergola a fost cauzată de situația înregistrată în ultimii ani pe teritoriul țării noastre și anume înghețuri în perioada de primăvară și lipsa precipitațiilor.

Astfel, cu suportul companiei Alternative Internaționale de Dezvoltare, unul din prestatorii de servicii de consultanță contractați de către Asistența Tehnică la Proiectul Livada Moldovei, a fost pregătit planul de afaceri pentru atragerea resurselor financiare oferite de către Banca Europeană de Investiții. Banca parteneră în cazul acestui beneficiar a fost Moldova-Agroindbank, prin intermediul căruia a fost obținut un credit în sumă de over 490.000 euro, pentru un termen de 8 ani.

Creditul a fost utilizat pentru investiții în sistemul de suport cum ar fi stâlpi de beton, accesorii, sârmă zincată.
Totodată a fost instalat și sistemul antiploaie pentru plantația de viță de vie tip Pergola. În scopul asigurării cu apă pentru irigare, întreprinderea a efectuat investiții în sistemul de irigare prin picurare pentru întreaga suprafață de plantații multianuale. Sursa de apă pentru bazin sunt apele captate din precipitații cât și din râul Botna ce se află la 2 km distanță. Din suma creditului a fost procurat un tractor pentru vii și livezi, au fost efectuate lucrări pentru construcția liniei de electricitate până la plantații (o lungime de circa 1 km).
Investițiile totale vor fi finisate până în toamna anului 2021, când va fi finalizată construcția pentru captarea și stocarea apei pentru irigare.
Beneficiarul consideră că finanțarea din cadrul Proiectului Livada Moldovei a fost la momentul potrivit dat fiind necesitatea companiei de a se adapta la cerințele pieței cât și de a face față la schimbările climaterice tot mai vizibile de la an la an.
În acest context, menționăm că la sfârșitul lunii august este planificată o vizită de studiu în Germania pentru producătorii de struguri de masă din Moldova în cadrul căreia aceștia vor interacționa cu compania OGA OGV, unul dintre cei mai mari distribuitori de fructe din Germania.
Vizita de studiu este organizată de către Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Fructe „Moldova Fruct” cu suportul Proiectului de Asistența Tehnică la Proiectul Livada Moldovei.

Foto: Olesea Mereacre utilizează tehnică modernă pentru întreținerea plantațiilor multianuale (Foto: Ion Mereacre)