Valoarea mărcii comerciale nu poate fi supraestimată. Fiecare companie vrea să se autoidentifice printre numărul mare de concurenţi și încearcă să câștige popularitate în rândul consumatorilor. Acest fapt este valabil, în special pentru start-up-uri. Cu toate aceste, foarte puţine companii începătoare pot identifica resurse financiare pentru promovarea produselor sau serviciilor sale. 

Proiectul UE privind crearea Centrului de Informaţii și Sprijin în Afaceri în UTA Găgăuzia (RBISC), implementat de Comitetul Executiv în cadrul Iniţiativei Primarii pentru Creștere Economică, asistă activ antreprenorii din regiune în promovarea afacerilor, în special în elaborarea mărcii comerciale și cărţii de utilizare a mărcii, fapt ce le permite să fie recunoscuţi și să atragă atenţia clienţilor.

Kex by LexLa începutul lui 2020, Centrul RBISC a elaborat brandul pentru promovarea cafenelei Kex by Lex, care și-a deschis activitatea recent, însă este deja un loc preferat pentru locuitorii și vizitatorii orașului Vulcănești. În această cafenea poţi veni să te odihnești cu colegii, prietenii sau familia, să mănânci și să bei o cafea bună. Designul creativ al indicatoarelor și vitrinei, uniforma personalului și ambalajul divers ies în evidenţă și sunt ușor recunoscute. Rezultatul muncii comune și cooperării dintre experţi, designeri, centrul RBISC și Olesea Mocan – proprietara localului – va fi apreciat de vizitatorii cafenelei, iubitori de odihnă cu gust de cafea de la Kex by Lex.

Încă o marcă a completat acţiunile întreprinse în cadrul proiectului RBISC. Marca a fost elaborată pentru mini-complexul turistic unic, creat de tânăra companie HAKIKAT SRL în orașul Ciadîr-Lunga, care în viitorul apropiat își va deschide ușile pentru turiștii locali și străini. În procesul de elaborare a brandului au fost luate în considerare dorinţele antreprenorului de aplicare a elementelor cu ornament găgăuz.

Pachetul de servicii a inclus elaborarea siglei și a cărţii de utilizare a mărcii, care prezintă vizualizarea mărcii: poziţionarea și aplicarea siglei pe materialele printate, suveniruri, materiale promoţionale cum ar fi leaflete, panouri publicitare, tăbliţe și diverse indicatoare.

BAUR și KAURMAÎn particular, proiectul a elaborat sigle pentru produse din carne, specifice Găgăuziei, așa ca BAUR și KAURMA. Reţetele acestor produse sunt transmise din generaţii în generaţii.

Centrul de Informaţii și Suport în Afaceri din UTA Găgăuzia nu se limitează doar la oferirea de suport antreprenorilor. În cadrul proiectului, sunt întreprinse acţiuni pentru promovarea produselor și meșteșugurile găgăuze, care sunt proprietatea poporului găgăuz.

Brandurile create vor contribui la popularizarea acestor produse naţionale atât în cadrul regiunii cât și în exterior și vor permite o mai bună cunoaștere a tradiţiilor poporului găgăuz. Cererea de baur și kaurma crește nu doar în rândul populaţiei locale, dar și pentru oaspeţii din străinătate care descoperă Găgăuzia.

KexTotuși, lucrul cu mărcile comerciale nu se termină aici. La moment, proiectul RBISC este implicat în elaborarea unei alte mărci pentru susţinerea și promovarea tradiţiei de ţesere a covoarelor în Găgăuzia. Sigla va deveni și simbolul festivalului covoarelor Gagauz kilimneri, care se desfășoară anual în satul Gaidar. În acest an, dat fiind contextul creat de pandemie, festivalul se va organiza într-un format nou. Cu asistenţa proiectului RBISC, va fi desfășurată o expoziţie on-line a covoarelor găgăuze unice.