În fiecare an, în ultima duminică a lunii mai în Republica Moldova este marcată Ziua Nistrului. Nistrul este un fluviu care curge prin Ucraina, apoi prin Moldova, înainte de a fi în cele din urmă deversat în Marea Neagră.

Această Ziua Nistrului 2022 atrage atenția asupra necesității de protecție și conservare a apei și a resurselor biologice ale Nistrului și încurajează oamenii să-și păstreze mediul înconjurător. În 2022, Ziua Nistrului a fost sărbătorită printr-un mod unic: crearea Parcului Național Nistrul de Jos.

Ministerul Mediului al Republicii Moldova, cu sprijinul ONG-urilor EcoContact și BIOTICA, cu suportul ADA, a implementat o serie de activități în cadrul adaptării bazate pe ecosistem, măsuri de rezistență la climă și dezvoltare instituțională în proiectul Nistrul de Jos, care a vizat conservarea regiunii, precum și crearea Parcului Național.

Scopul Zilei Nistrului din acest an a fost acela de a aduna principalele autorități centrale și locale/regionale de protecție a mediului care vor juca un rol crucial în managementul și protecția râului și ariei protejate pentru a discuta acțiunile și etapele viitoare în dezvoltarea instituțional și funcțional a Parcului Național.

La acest eveniment au participat Andrei Isac, Coordonator National de Acțiune, si Aurel Lozan, Coordonator de Acțiune pentru Rezultatul 4, Banca Mondiala (EU4Environment/Uniunea Europeană pentru Mediu Economia Verde). Aceștia au reafirmat angajamentul EU4Environment și au subliniat contribuția semnificativă a Programului la conservarea biodiversității, la gestionarea ariilor protejate și a pădurilor și la promovarea economiei verzi în Republica Moldova.