Încă 12 localităţi din raioanele Ungheni şi Cahul au devenit parteneri a proiectului EVA “Promovarea egalităţii de gen în raioanele Cahul şi Ungheni”, finanţat de Uniunea Europeană.

În perioada 2021-2022, UN Women Moldova şi UNICEF Moldova, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, vor susţine 24 localităţi din raioanele Cahul şi Ungheni să aplice experienţa europeană în promovarea egalităţii de gen, în abilitarea femeilor prin integrarea componentei de gen în practicile publice locale, dar şi în domeniul combaterii eficiente a violenţei în familie împotriva fetelor, femeilor şi băieţilor.
Violenţa în familie şi în bază de gen este adesea abordată insuficient, iar membrii echipelor multidisciplinare întâmpină un şir de limitări ce reduc din răspunsul eficient şi coordonat la cazurile de violenţă. Aceşti factori, combinaţi cu stereotipurile de gen din comunitate şi încrederea redusă în serviciile publice, deseori descurajează femeile şi copiii să raporteze violenţa. Oferirea de oportunităţi egale femeilor şi bărbaţilor şi respectarea integrităţii femeilor şi copiilor este o prioritate pentru proiectul EVA “Promovarea egalităţii de gen în raioanele Cahul şi Ungheni”.
Primele 12 localităţi au fost selectate în luna decembrie 2020 în urma unui apel public de chemare la parteneriat, iar în luna februarie 2021, încă 12 localităţi s-au alăturat grupului de parteneri ai proiectului EVA. Astfel, 24 de primării din raioanele Cahul şi Ungheni vor aplica bunele practici europene în promovarea egalităţii de gen şi în lupta eficientă împotriva violenţei în familie.
Autorităţile publice locale, alături de echipele multidisciplinare, şcolile, mediul de afaceri din or. Corneşti, s. Corneşti, Costuleni, Mănoileşti, Măcăreşti, Pîrliţa, Rădenii Vechi, Sculeni, Teşcureni, Valea Mare, Zagarancea, Andruşul de Jos, Alexanderfeld, Alexandru Ioan Cuza, Baurci-Moldoveni, Cucoara, Larga Nouă, Pelinei, Slobozia Mare, Vadul lui Isac, Văleni şi Zîrneşti vor elabora activităţi pentru a transforma raioanele Cahul şi Ungheni, în adevărate campioane a egalităţii de gen.
În cadrul proiectului EVA, Promovarea egalităţii de gen în raioanele Cahul şi Ungheni, va fi înfiinţat şi un serviciu specializat pentru sprijinul victimelor violenţei sexuale. În paralel, vor fi desfăşurate programe de prevenire a violenţei în bază de gen în şcoli, dar şi activităţi de sensibilizare a opiniei publice şi de promovare a toleranţei zero la violenţa în comunităţi.