La Gimnaziul „M. Eminescu” din or. Cantemir sunt aproape de finalizare lucrările de reabilitare termică realizate în proiectului UE CanTREB.

Actualmente, aproximativ 80% dintre lucrări au fost realizate. Pereţii exteriori, acoperişul plat şi subsolul sunt complet izolate, precum şi frontoanele (capetele mansardei) blocului central.
În timpul lucrărilor de izolare a acoperişului plat, echipa proiectului UE CanTREB a observat că pe acoperişul gimnaziului sunt ferestre, care de mulţi ani stăteau nefolosite, înfundate cu resturi şi acoperite cu foi de ardezie. Astfel, acestea au fost curăţate şi refăcute, folosind materiale moderne – policarbonat, rezistent la acţiunea razelor UV. Două straturi de policarbonat în partea de sus şi de jos a ferestrei creează o pernă de aer termic între ele, care acţionează perfect ca un izolator termic cu o grosime de aproximativ 1 m.
Datorită acestei soluţii ieftine, dar eficiente, coridorul, o sală de clasă şi sala de gimnastică nu mai au nevoie de iluminat în timpul zilei. Anterior, în aceste spaţii stătea întotdeauna lumină aprinsă. Astfel, a fost rezolvată atât o problemă estetică, cât şi una economică – un mod simplu de a economisi energie, folosind lumina zilei.
Concomitent, administraţia gimnaziului desfăşoară lucrări adiacente de îmbunătăţire la nivel exterior şi interior.
Proiectul de reabilitare termică va fi finalizat în mai 2021. Acum urmează de finalizat lucrările la soclu, instalarea copertinelor la intrări, repararea scării de evacuare şi refacerea pereului din jurul clădirii.