Încă două din cele patru instituţii şcolare din oraşul Cantemir au fost reabilitate termic cu sprijinul Uniunii Europene.

Investiţiile au fost efectuate la Grădiniţa nr. 2 şi Liceul „Dimitrie Cantemir”, cu respectarea înaltelor standardelor europene de eficienţă energetică, contribuind la îmbunătăţirea condiţiilor de educaţie şi sănătate a 360 de copii. Un eveniment de prezentare a lucrărilor efectuate a avut loc la 3 decembrie 2020, cu participarea reprezentantului Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, domnul Gintautas Baranauskas.

Foto: Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir”

Anvelopa clădirii Grădiniţei nr. 2, construită în 1988, demult avea nevoie de izolare şi modernizare termică. Schimbările au demarat în 2018, când a început amplul proiect finanţat de UE „Reabilitarea Termică a Clădirilor Educaţionale din Cantemir–CanTREB”, realizat în cadrul Programului „Convenţia Primarilor. Proiecte Demonstraţionale”.Drept rezultat, clădirea „a îmbrăcat straie noi”, iar prin eficientizarea termică a pereţilor, acoperişului, subsolului şi soclului este minimizată pierderea de căldură. O trăsătură distinctivă a acestui proiect este utilizarea materialelor de calitate înaltă şi celor mai bune practici privind izolarea termică a clădirilor. Astfel, la pereţi şi acoperiş s-a aplicat vată minerală de 150 mm grosime. Acest lucru va reduce semnificativ cantitatea energiei termice necesare pentru menţinerea unei temperaturi confortabile în clădire şi adaptarea mai bună la schimbările climatice.

O altă serie de lucrări de izolare termică au fost realizate la Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir”, situat în centrul oraşului. Conform recomandărilor auditului energetic, aici s-a efectuat termoizolarea parţială a părţii neîncălzite a subsolului, a acoperişului şi peretelui exterior adiacent sălii de festivităţi şi sălii de sport a şcolii, care erau deosebit de reci. O atenţie deosebită a fost acordată izolării parapetului. Această măsură va ajuta la evitarea „podurilor” reci şi, ca urmare, va proteja spaţiile şcolii (sălile de clasă de la etajul superior) de mucegai. Economiile preconizate de energie termică, ca urmare a acestor măsuri realizate la Grădiniţa nr. 2 şi Liceul „Dimitrie Cantemir”, sunt de cca 40-50%. Experţii spun că proiectul va avea şi un efect pozitiv asupra mediului, care constă în reducerea nivelului de emisii de CO2 în atmosferă cu cca 300 de tone anual. Costul total al investiţiei pentru cele două instituţii educaţionale este de 288.597 Euro.

Proiectul CanTREB este realizat de Primăria Cantemir, în parteneriat cu Alianţa pentru Eficienţă Energetică şi Regenerabile (AEER), cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, în cadrul Programului „Convenţia primarilor – Proiecte Demonstraţionale”. Proiectul prevede reabilitarea termică a 4 clădiri publice de învăţământ, printr-un complex de măsuri de eficienţă energetică, precum izolarea termică a clădirilor, instalarea staţiei individuale de încălzire, înlocuirea sistemului de iluminare internă cu LED, instalarea centralei pe biomasă, instalarea sistemelor fotovoltaice şi colectoarelor solare etc.

Foto: Peretele de nord al Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” după reabilitare