Centrul municipiului Ungheni se modernizează datorită asistenţei financiare a Uniunii Europene

În luna august centrul municipiului Ungheni s-a transformat într-un mare șantier de construcții. Mai multe proiecte de infrastructură sunt realizate în paralel în centrul orașului datorită asistenței financiare a Uniunii Europene. Investiția, în valoare totală de 1.375.400 euro, este realizată în cadrul Programului EU4Moldova: Regiuni-cheie, finanţat de UE şi implementat de PNUD şi UNICEF Moldova.

Piaţa Independenţei devine pietonală

Piața Independenței, locul în care sunt organizate cele mai importante evenimente din regiune, se modernizează și devine pietonală. Suprafața totală de 4.082 m2 va fi pavată și dotată cu mobilier urban modern. Vor fi plantați arbori, arbuști, creat un sistem nou de iluminare generală și decorativă, montate bănci de recreere cu design personalizat. Va fi amenajată o parcare pentru biciclete, fiind pusă la dispoziție și o mini-stație de deservire și reparație a bicicletelor, cărucioarelor, trotinetelor. Punctul de atracție va deveni havuzul pietonal de 621 m2 – de tip uscat cu show de lumini și muzică – care va fi construit în Piața Independenței.

Străzi asfaltate, luminate şi dotate cu marcaje rutiere rezistente în timp

Un alt proiect de infrastructură aflat în plină desfășurare în mun. Ungheni vizează reabilitarea străzii Naționale și amenajarea parcărilor adiacente. Amintim că în 2020 pe această stradă a fost construit un nou apeduct cu o lungime de 1.600 metri. Ca etapă ulterioară a lucrărilor subterane acum au loc lucrări terestre, de asfaltare a str. Naţională. Astfel, 21.280 m2 de străzi şi trotuare vor fi asfaltate, 3.292 metri borduri vor fi montate şi 230 locuri de parcare create. Va fi construit sistem de evacuare a apelor pe segmentele lipsă și reparat cel existent. Noile marcaje rutiere vor fi aplicate din material termoplastic rezistent la intemperii. 18 treceri pietonale de pe str. Naţională vor fi supraluminate pentru a spori vizibilitatea participanţilor la trafic şi a reduce astfel riscul accidentelor rutiere. De asemenea, o suprafaţă de peste 650 m2 va fi amenajată cu gazon verde.

Strada Naţională este strada principală a mun. Ungheni și una dintre cele mai lungi din oraș. Aici sunt amplasate cele mai multe instituții publice, organizații ce prestează servicii cetățenilor și activează cei mai mulți agenți economici din oraș.

Investiția UE în aceste proiecte este de 1.168.546 euro, a Primăriei mun. Ungheni – 116.854 euro și UNDP – 90.000 euro.

Reconstrucţia Pieţei Independenţei şi renovarea infrastructurii rutiere pe str. Naţională sunt noi activităţi de modernizare a centrului municipiului Ungheni demarate de Programul EU4Moldova: Regiuni-cheie, cu asistența financiară a Uniunii Europene. Procesul de modernizare este unul participativ, oamenii venind cu idei de transformare a centrului oraşului lor. Amintim că reconstrucția străzii Națională (renovarea rețelei de apeduct, trotuarelor; amenajarea spațiilor verzi, mobilierului urban, pistelor pentru bicicliști) şi transformarea Pieței Independenței într-o zonă pietonală cu elemente de atracții turistice se regăsesc în top 3 idei de modernizare a mun. Ungheni propuse şi votate de ungheneni în cadrul concursului „UE pentru Ungheni. Ideea ta pentru un municipiu European”, desfăşurat în 2020.