Baza legală și normativă, structura administrativă și managementul zilnic al Fondului Național pentru Mediu în Moldova sunt consolidate cu sprijinul EU4Environment, finanțat de Uniunea Europeană.

Republica Moldova continuă cu reforma legală pentru a îmbunătăți cheltuielile în cadrul entității naționale de finanțare a mediului. Sub conducerea Ministrului Mediului și cu sprijinul EU4Environment, Legea 1515/1993 privind protecția mediului a fost modificată, iar Parlamentul Republicii Moldova a adoptat-o în martie 2022. Modificările incluse în Lege includ schimbări semnificative și vor pune bazele pentru continuarea reforma Fondului Național de Mediu redenumit acum. Aceasta este o piatră de temelie care va asigura că mai multe finanțări pot fi direcționate către protecția mediului.

Fondul se va concentra acum exclusiv pe protecția mediului, schimbările climatice și gestionarea durabilă a resurselor naturale. Datele arată că, anterior, aproximativ 90% din cheltuielile din cadrul Fondului au fost destinate proiectelor de alimentare cu apă și canalizare. Deși proiectele de apă și canalizare sunt importante, modificarea domeniului de aplicare în cadrul noii Legi va asigura că mai mulți bani pot fi direcționați către proiecte cu scopuri specifice de protecție a mediului. Alte modificări ale Legii vor contribui la revizuirea structurii administrative a Fondului. În baza acestuia, au fost elaborate și prezentate spre aprobare noul Regulament și Manual Operațional al Fondului.

De la înființarea sa în 2019, EU4Environment oferă sprijin țărilor Parteneriatului estic, printre altele, cu un accent special pe entități naționale de finanțare selectate. Activitățile date includ revizuirea și consolidarea mecanismelor naționale de finanțare publică care pot finanța investițiile verzi și acordarea de sprijin pentru înființarea altora noi. Reforma subvențiilor și sprijinul îmbunătățit direcționat pentru gospodăriile sărace și vulnerabile sunt integrate în această activitate.