Republica Moldova marchează opt ani de călătorii fără viză în Uniunea Europeană. Începând cu luna aprilie 2014, cetăţenii moldoveni cu pașaport biometric beneficiază de regimul liberalizat de vize pentru călătorii în statele membre UE și ţările membre ale spaţiului Schengen.

Astfel, în ultimii opt ani peste 2,4 milioane de cetățeni ai Republicii Moldova au călătorit de 9 milioane de ori în Uniunea Europeană. În acest context, în perioada 28 aprilie – 8 mai 2022, proiectul StratCom a desfășurat o campanie de informare, care a evidențiat beneficiile regimului liberalizat de vize pentru cetățenii moldoveni în ceea ce privește facilitarea contactelor interpersonale și consolidarea activităților comerciale, de afaceri, sociale și stabilirea legăturilor culturale dintre Republica Moldova și țările UE.

„În primul rând, aceasta reprezintă o modalitate practică pentru ca oamenii să-și viziteze rudele, să facă studii, să aducă experiențe noi în țară, și în același timp acest lucru schimbă percepțiile despre ei înșiși. Îmi aduc aminte de primele mele călătorii fără viză: atunci când se deschide lumea și ești binevenit fără condiții suplimentare”,

a declarat Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

Campania de informare a prezentat fapte și cifre despre numărul de beneficiari care au călătorit în UE și în spațiul Schengen. De asemenea, au fost distribuite interviuri și o serie de 8 testimoniale video cu și despre oameni simpli care au beneficiat de regimul liberalizat de vize, printre care, fotbaliști, jurnaliști, somelieri, coafori, voluntari, turiști și reprezentanți ai mediului de afaceri.

În 2014 autoritățile moldovenești și cele ale UE au agreat acordul privind călătoriile reciproce fără vize pentru titularii paşapoartelor ordinare, oferind cetățenilor Republicii Moldova posibilitatea de a călători mai ușor și mai simplu, inclusiv de a face cunoștință cu valorile UE și ale Statelor Membre.

Produsele video elaborate în cadrul Campaniei „8 ani de liberalizare a regimului de vize” sunt disponibile pe platforma YouTube a Delegatiei UE în Republica Moldova.