Pe final de vară, Misiunea Uniunii Europene de asistență la frontieră (EUBAM) anunța despre extinderea mandatului său până în anul 2020 și despre faptul că se va focusa pe și mai multe rezultate. Echipa Misiunii și-a continuat activitatea intensă pe întreaga sa zonă de operațiuni, iar rezultatele nu au întârziat să apară. Unul dintre ele a venit sub forma unei medalii oferite de Serviciul Vamal al Republicii Moldova consilierului vamal Galja Pavlova din cadrul EUBAM.

Medalia a fost acordată pentru sprijinul său în elaborarea noului Cod Vamal al Republicii Moldova care, fiind un angajament asumat de țara noastră în cadrul Acordului de Asociere la UE, acum este conform cerințelor Uniunii Europene. Potrivit Galjei Pavlova – care, înainte de a se alătura EUBAM, a lucrat timp de 27 de ani în cadrul Administrației Naționale a Vămilor din Bulgaria -, procesul a fost foarte intens: a demarat în decembrie 2016 și a fost finalizat în doar cinci luni.

„Unii consideră că un Cod Vamal european poate fi doar transcris de la o țară la altă, însă nu este deloc așa, căci alinierea nu înseamnă neapărat și asimilare. Au existat unele diferențe fundamentale în definiții și proceduri, pe care a trebuit să le depășim. Dar pot să spun cu mândrie că noul proiect al Codului Vamal este perfect compatibil cu standardele UE”, afirmă Galja Pavlova, pentru care medalia primită este punctul culminant al celor nouă ani în care a consiliat Serviciul Vamal al Republicii Moldova. Experta și-a adus contribuția la îmbunătățirea a diverse domenii vamale, precum procedurile vamale, evaluarea și clasificarea mărfurilor, echipele mobile, operațiunile internaționale comune și organizarea internă.

Elaborarea Codului Vamal este parte a sprijinului pe care EUBAM îl oferă Republicii Moldova și Ucrainei pentru punerea în aplicare a prevederilor privind comerțul și vama, ce fac parte din Acordurile de Asociere la UE ale ambelor țări. Aceasta include consilierea privind alinierea juridică, recomandarea modificărilor procedurale și consilierea privind eliberarea certificatelor de import/export.

De asemenea, în contextul Acordului de Asociere, EUBAM promovează parteneriatul public-privat în protejarea drepturilor de proprietate intelectuală în Republica Moldova și Ucraina. Pentru aceasta, reprezentanții agențiilor de frontieră și de poliție s-au întâlnit, la Odesa, cu exponenți ai mediului de afaceri și ai legii. Împreună, ei au convenit că lacunele legale ce restricționează detectarea, confiscarea și distrugerea bunurilor contrafăcute și piratate necesită măsuri imediate. Pentru aceasta, EUBAM a propus o serie de amendamente la Codul Vamal al Ucrainei, care să protejeze mai bine drepturile de proprietate intelectuală.

O altă preocupare a EUBAM este consolidarea competențelor și abilităților tehnice ale Serviciului Vamal și ale Poliției de Frontieră în domeniul stabilirii profilurilor de risc și al controlului containerelor care intră și ies din țară. Volumul mare al comerțului maritim realizat prin utilizarea containerelor și capacitatea de a ascunde în interiorul acestora produse ilicite – de la droguri până la mărfuri contrafăcute – face stabilirea profilurilor de risc și controlul acestora de către inspectorii vamali o componentă esențială în lupta contra criminalității transfrontaliere. Pentru aceasta, împreună cu Biroul de Legătură pe Probleme de Criminalitate Fiscală din Regatul Unit, echipa EUBAM a organizat, la Chișinău și Cahul, două ateliere de lucru.

Ofițerii vamali au fost ghidați cu privire la indicatorii de risc, la urmărirea containerelor, scanarea containerelor/camioanelor și interpretarea imaginilor scanate, protecția drepturilor de proprietate intelectuală și verificarea navelor. Formarea în sala de curs a fost combinată cu exerciții practice, dar și cu vizite de lucru efectuate la Postul vamal intern Industrială, Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiulești-Galați și Portul Internațional Liber Giurgiulești, unde au fost identificate și discutate aspecte practice ale controlului containerelor.