Începând cu 31 mai 2021, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova lansează campania Săptămânii Verzi Europene 2021 sub genericul „Poluare zero pentru sănătatea oamenilor și a planetei”.

Campania are ca scop evidențierea și concentrarea asupra importanței mediului și a responsabilității pe care fiecare dintre noi o poartă pentru sănătatea și viitorul umanității. În cadrul campaniei vor fi difuzate istorii de succes și reportaje despre cele mai bune practici pentru reducerea poluării și promovarea dezvoltării economice verzi în Republica Moldova, în cadrul programelor și proiectelor de asistență ale UE. Campania se va încheia cu marcarea Zilei Mondiale a Mediului, sărbătorită anual pe 5 iunie.
În 2021, tema Săptămânii Verzi a UE este „Poluarea zero pentru sănătatea oamenilor și a planetei” – o preocupare urgentă și existențială în același timp. Poluarea ne afectează pe toți – prin aerul pe care îl respirăm, apa pe care o bem sau solul în care ne cultivăm produse alimentare. Este principala cauză de mediu a multiplelor boli psihice și fizice și a deceselor premature, în special în rândul copiilor, al persoanelor cu anumite afecțiuni medicale și al persoanelor în vârstă. Dar poluarea nu îi afectează pe toți în mod egal. Oamenii care locuiesc în zone mai defavorizate trăiesc foarte des aproape de locuri contaminate sau în regiuni cu trafic intens. Poluarea este, de asemenea, unul dintre principalele motive de pierdere a biodiversității. Reduce capacitatea ecosistemelor de a furniza servicii, precum sechestrarea carbonului.
Ziua Mondială a Mediului este cea mai renumită zi pentru acțiune în domeniul mediului. Din 1974, se sărbătorește în fiecare an la 5 iunie, mobilizând guvernele, întreprinderile, celebritățile și cetățenii să-și concentreze eforturile asupra unei probleme urgente de mediu.
UE este un lider global în protecția mediului. Mediul reprezintă, de asemenea, unul dintre domeniile cheie ale sprijinului UE în Republica Moldova. În ultimii ani au fost întreprinse o serie de măsuri pentru implementarea legislației și a documentelor relevante de politici, în conformitate cu standardele moderne și cu cerințele Acordului de Asociere UE-Moldova (AA). Asistența UE în Republica Moldova s-a concentrat pe deblocarea oportunităților de creștere mai ecologică, pe îmbunătățirea gestionării deșeurilor și a infrastructurii de apă și pe stabilirea mecanismelor de gestionare a riscurilor și a impactului acestora asupra mediului în cadrul proiectelor regionale EU4Environment și EU4Climate, precum și prin inițiative în cadrul altor proiecte legate de mediu și eficiență energetică.

Pentru a urmări poveștile de succes obținute cu sprijinul Uniunii Europene și activitățile Săptămânii Verzi ale UE, accesați: https://www.facebook.com/EUDelegationMoldova https://eu4moldova.eu/eu-green-week-2021/

Mesajul Ambasadorului UE, Peter Michalko poate fi vizionat aici:

Versiune română: https://www.youtube.com/ watch?v=oBLVVm5RsDs