Șase organizații ale societății civile locale din  Soroca, Hâncești, Edineț, Dubasari, Orhei și Fălești implementează proiecte pentru promovarea incluziunii sociale și combaterea discriminării față de persoanele cu dizabilități mintale plasate în instituțiile rezidențiale cu profil psiho-neurologic.

Asociația “Casa Speranței” din Soroca dezvoltă un serviciu social nou pentru această localitate –  Plasament familial pentru persoane adulte cu dizabilități, de asemenea  optează pentru replicarea bunelor practici în domeniul dezinstituționalizării în raionul Soroca.

Asociația Raională de Educare a Adulţilor Prutul de Sus dă viață unui proiect care va asigura oportunitatea de angajare în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilități care locuiesc în  Internatul Psihoneurologic Brânzeni în cadrul unei întreprinderi sociale – minitipografia „Împreună Tipar”.

Asociația „Viitorul” din Hâncești și-a unificat efortul cu Centrului de Zi „ Păsărea Albastră” pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii pentru persoanele cu dizabilităţi din raionul Hânceşti prin crearea unui  Club al părinţilor persoanelor cu dizabilităţi care promovează dreptul la trai în comunitate.

Asociaţia de Sprijin a Copiilor cu Handicap Fizic din Peresecina (ASCHF) asigură oportunități egale de participare la viaţa socială pentru autoreprezentanții din serviciile sociale din raionul Orhei.

Asociația Obștească ,,Social-Asist” din Dubăsari a inițiat un parteneriat cu instituția rezidențială cu profil psiho-neurologic Cocieri pentru a implementa proiectul „O comunitate pentru toți”. Membrii comunității din vecinătatea Locuinței protejate  au devenit mai receptivi și mai prietenoși cu persoanele cu dizabilități care s-au mutat să trăiască în comunitate.

La Fălești, Asociația “Servicii Sociale Durabile” a venit cu inițiativa de a asigura dreptul la trai în comunitate pentru  persoanele  cu dizabilități din instituţiile rezidenţiale cu profil psihoneurologic. Peste 50 de persoane – reprezentanți ai autorității publice locale, părinți și persoane cu dizabilități au participat la activități privind combaterea discriminării persoanelor cu dizabilități intelectuale, dreptul la viață comunitară și dreptul la muncă.

Organizațiile locale sus-menționate, au beneficiat de granturi mici  pentru implementarea proiectelor la nivel local oferite  în cadrul proiectului „Promovarea și monitorizarea drepturilor persoanelor cu dizabilități din instituțiile rezidențiale cu profil psiho-neurologic”, implementat de Asociația Obștească Keystone Moldova în parteneriat cu Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități din Moldova (AOPD) şi  Asociația Europeană a Prestatorilor de Servicii pentru Persoane cu Dizabilități (EASPD) cu susținerea financiară a Uniunii Europene.