Rolul și importanța Echipei mobile în asigurarea incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilități, precum și angajamentul autorităților publice locale (APL) în asigurarea sustenabilității serviciului în cauză. Acestea sunt subiectele abordate de către specialiștii Echipei mobile și șeful adjunct al Direcției Asistența Socială și Protecția Familiei (DASPF) din raionul Ștefan Vodă în timpul vizitei de studiu efectuată la colegii lor din raionul Căușeni.

Șefa interimară a DSAPF Căușeni, Eudochia Golan, a prezentat serviciile sociale existente în raion și, în mod special, a subliniat rolul și importanța Echipei mobile în asigurarea incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilități, precum și angajamentele APL în asigurarea sustenabilități serviciului dat.

Discuțiile s-au axat pe rezultatele obținute pe parcursul unui an de realizare a proiectului Echipa mobilă în cele două raioane, pe provocările existente, dar și pe planurile de dezvoltare a serviciului în viitor. De asemenea, pentru o mai bună înțelegere a eventualelor riscuri, au fost analizate câteva cazuri complexe privind asigurarea incluziunii sociale și educaționale a copiilor cu handicap sever și accentuat, respectiv au fost identificate posibile soluții pentru ele.

Marcela Dilion, coordonatoarea proiectului „Keystone Moldova”, a analizat rezultatele acreditării inițiale a echipelor mobile, unele aspecte ale metodologiei de furnizare a serviciilor și direcțiile de activitate pentru anul 2018. Participanții au avut posibilitatea de a analiza mai multe documente referitoare la serviciul social „Echipa mobilă”, pentru a discuta câteva aspecte legate de instrumentele de evaluare și procesul de elaborare a planului individualizat de asistență.

Schimbul de experiență a fost și scopul vizitelor de studiu efectuate de către mai multe organizații ale societății civile de la nivel local, selectate pentru granturile acordate de proiectul „Promovarea și monitorizarea drepturilor persoanelor cu dizabilități mintale în instituțiile rezidențiale neuropsihiatrice”. Participanții s-au familiarizat cu bunele practici de adaptare la traiul independent în comunitate a persoanelor ce au părăsit anterior instituțiile rezidențiale neuropsihiatrice. La fel, ei au aflat despre modalitățile optime de a împărtăși publicului poveștile de succes ale acestor oameni. Accent s-a pus pe exemplele pozitive de revendicare a drepturilor de a trăi în comunitate, de a lucra și de a avea o familie.

Tinerii cu handicap, care au fost dezinstituționalizați, au povestit cu mândrie despre experiența lor de a trăi în comunitate – cum este să ai vecini, prieteni, timp liber pentru călătorii și libertatea de a decide ce să faci; cum este să fii angajat, să lucrezi și să câștigi un ban. Cei care le acordă acestor oameni sprijin pentru incluziunea socială și-au prezentat rolurile și responsabilitățile în lucrul cu principalii actori comunitari pentru a-i determina să-și schimbe atitudinea față de persoanele cu dizabilități mintale, pe care să le trateze drept „titulari de drepturi”. Vizitele de studiu vor ajuta organizațiile societății civile să utilizeze fonduri nerambursabile și să realizeze eficient activitățile planificate în proiecte.

Vizitele de studiu au fost efectuate în cadrul a două proiecte implementate de Asociația „Keystone Moldova” cu sprijinul financiar al Uniunii Europene: „Servicii sociale adresate persoanelor cu dizabilități pentru susținerea măsurilor de promovare a încrederii între ambele maluri ale Nistrului” (pentru serviciul social „Echipa mobilă”), respectiv „Promovarea și monitorizarea drepturilor persoanelor cu dizabilități mintale în instituțiile rezidențiale neuropsihiatrice”.