Reabilitate termic și energetic cu sprijinul Uniunii Europene, clădirile educaționale din Cantemir continuă să fie sursă de inspirație la nivel național. În cadrul campaniei „Doar o planetă avem”, desfășurată în iunie de Ministerul Mediului, orașul Cantemir a fost vizitat de Ministerul Mediului împreună cu secretarul de stat a Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Constantin Borosan.

Împreună cu primarul localității, Roman Ciubaciuc, reprezentanții proiectului CoM-East și Alianței pentru Eficiență Energetică și Regenerabilă (AEER), delegația a vizitat instituțiile de învățământ care au trecut printr-un complex de măsuri de eficiență energetică. Grație sprijinului financiar de UE, astăzi circa 1000 de copiii din 4 instituții publice, 2 grădinițe și 2 școli, au parte de condiții modernizate de studii.

Proiectului „Reabilitarea termică a clădirilor educaționale din or. Cantemir”, a inclus reabilitarea termică a 4 clădiri publice, printr-un complex de măsuri de eficiență energetică, precum izolarea termică a pereților exterior, planșeul podului, baza de fundație cu vată minerală, instalarea unui sistem nou de colectare și drenare a apei pluviale. În premieră, a fost instalată o centrală pe biomasă și sisteme fotovoltaice, colectoarelor solare etc. Panourile folotvoltaice și colectoare solare au fost instalate cu sprijinul financiar al GEF SGP-UNDP Moldova.

Ministra Mediului, Iuliana Cantaragiu și secretarul de stat a Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Constantin Borosan au salutat și au apreciat efortul și calitatea proiectelor implementate, menționând că aceste lucrări au un impact pozitiv colosal pentru mediu și gestionarea  eficientă a energiei electrice. Mai mult, stația modernă de producere a energiei termice din biomasă este unica din țară și oferă o autonomie pentru încălzirea instituțiilor de învățământ, totodată, asigurând un mediu curat și sănătos. Astfel de practici trebuie promovate și implementate în cât mai multe localități, ele sunt modele care respectă principiile economiei verzi și sustenabile.

Proiectului „Reabilitarea termică a clădirilor educaționale din or. Cantemir”, finanțat de Uniunea Europeană în cadrul programului „Convenția Primarilor – Proiecte demonstrative” și co-finanțat de Agenția pentru Eficiență Energetică , implementat de APL Cantemir în parteneriat cu Alianța pentru Eficiență Energetică și Regenerabilă (AEER).