Criza pandemică Covid-19 nu i-a împiedicat pe fermieri să facă investiţiile necesare și nu a oprit băncile să acorde credite. Acest lucru este demonstrat și de rata de absorbţie a creditelor pentru linia de credit de 120 milioane EUR a Băncii Europene de Investiţii numită „Livada Moldovei”, care finanţează investiţiile pentru lanţurile valorice pe segmentul horticol: toate afacerile din Moldova care operează în industria fructelor, legumelor, nucilor și vinului fiind eligibile pentru aceste credite preferenţiale. Dacă în 2019 rata de absorbţie a creditelor a fost scăzută, în 2020 acest indicator a crescut, în ciuda pandemiei care a generat o oarecare incertitudine în rândul moldovenilor, dar totodată a avut un impact mai mic decât se aștepta asupra sectorului horticol. În al doilea trimestru al anului 2020, au fost aprobate credite în valoare totală de peste 7 milioane EUR pentru 26 de proiecte investiţionale. Numărul întreprinderilor mici și mijlocii care își pregătesc proiectele investiţionale pentru creditele finanţate de BEI este în continuă ascensiune și nu a fost afectat de pandemie. În timp ce, în ultimul trimestru al anului 2019 au fost finanţate doar 5 proiecte investiţionale , actualmente vorbim de peste 30 proiecte investiţionale pentru cel de-al treilea trimestru al anului 2020.

Numărul proiectelor investiţionale finanţate de linia de creditare a Proiectului Livada Moldovei a BEI

Credem că această realizare se datorează a patru factori: i) asistenţa tehnică oferită de Prestatorii de servicii în dezvoltarea afacerilor pentru fermieri și antreprenori; ii) participarea MAIB în cadrul proiectului „Livada Moldovei”, începând cu finele anului 2019; iii) preţul ridicat pentru majoritatea fructelor produse în Moldova, ca o consecinţă directă a recoltei scăzute din 2019 în Europa și Rusia, dar și a crizei Civid-19; și iv) seceta extremă din Moldova din septembrie 2019 până în septembrie 2020, care a sensibilizat fermierii privind necesitatea de a investi în sistemul de irigare. Totuși, seceta a dus la o scădere semnificativă a producţiei de mere și prune, care ar putea reduce capacitatea de investiţii a producătorilor de fructe în 2021.
În 2020, Proiectul “Livada Moldovei” a colaborat cu nouă companii de consultanţă care au acordat asistenţa tehnică în procesul de obţinere a finanţării pentru beneficiarii proiectului: AgriSmart, Alternative AID, BizConcept, Gateway, MEGA, OBD, ProConsulting, ProEntranse și United Solutions. Vorbim de peste 80% din dosarele pregătite și depuse cu ajutorul acestor companii. Serviciile lor au fost plătite în mare parte de Asistenţă Tehnică a BEI pentru Proiectul “Livada Moldovei”. Așa cum Asistenţa Tehnică își încheie activitatea la mijlocul anului 2021, se așteaptă ca accesarea creditelor să scadă. Pe de altă parte, aceste nouă companii au avut șansa de a obţine încrederea IMM-urilor din Moldova și prin urmare, se așteaptă să poată presta servicii de calitate contra cost.