Mandatarii autorizați în proprietatea intelectuală s-au reunit pe 8 februarie în cadrul unui seminar național organizat de către echipa proiectului UE „Suport pentru asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală”, în cooperare cu AGEPI. Eveniment a avut scopul de a discuta despre sistemul actual al mandatarilor autorizați, a dezbate proiectul Codului deontologic al acestora și de a face schimb de bune practici europene în domeniu.

„Normele unui Cod de conduită al mandatarilor autorizați va susține îndeplinirea de către mandatar a misiunii sale profesionale, care trebuie să fie bazată pe competențe, cinste, moralitate și cel mai important, integritate. Ca rezultat, acest document va garanta acordarea unei asistențe calificate persoanelor interesate de servicii și consiliere în domeniul proprietății intelectuale” a declarat Andrei Popa, Directorul general adjunct AGEPI.

Seminarul a inclus prezentarea oferită de Prof. Heinz Goddar, despre sistemul german și englez de brevetare, profilul mandatarilor autorizați din Germania și Marea Britanie, aspectele legate de etică aplicate la nivel european, dar și capcanele cu care se confruntă profesioniștii din acest domeniu.

Un subiect important abordat în cadrul seminarului a fost cel legat de proiectul Codului deontologic al mandatarilor autorizaţi din Republica Moldova şi modul de implementare al acestuia. Potrivit documentului, mandatarul autorizat trebuie să se bucure de independență în activitatea sa și să fie liber de orice influență. Totodată, mandatarul autorizat trebuie să dea dovadă de integritate morală, onestitate, probitate, echitate, corectitudine, sinceritate și confidențialitate față de clientul său.

Participanții la seminar au sugerat mai multe propuneri pentru îmbunătățirea proiectului de Cod deontologic și au identificat necesitățile actuale pentru perfecționarea Regulamentului privind activitatea mandatarilor autorizați.

Potrivit Registrului național al mandatarilor autorizați în proprietatea intelectuală sunt înregistrați în prezent 142 de mandatari autorizați. Dintre aceştia 14 şi-au suspendat activitatea din diverse motive, iar cinci mandatari şi-au încetat activitatea.

Proiectul de asistență tehnică „Suport pentru asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală” în Republica Moldova este finanţat de Uniunea Europeană, fiind implementat de către un Consorţiu format din companiile Archidata Srl (Italia), European Profiles S.A. (Grecia) și Business and Strategies in Europe S.A. (Belgia).