În perioada 3 – 4 mai, Keystone Moldova a organizat seminarul de formare a reprezentanților mass-media în domeniul prevenirii și combaterii discriminării persoanelor cu dizabilități. La seminar au participat 13 reprezentanţi mass-media din raioanele Căuşeni, Ştefan Vodă, UTA Găgăuzia şi regiunea transnistreană.

În cadrul seminarului s-a discutat despre principiile valorizării rolului social și au fost dezvoltate abilitățile jurnaliștilor în promovarea imaginii pozitive a persoanelor cu dizabilități. De asemenea, au fost reflectate practicile în utilizarea imaginilor foto și video ce prezintă persoanele cu dizabilități și au fost oferite recomandări cu privire la relatarea informațiilor: „Punem accent pe abilitățile persoanei; Nu generalizăm; Lasă persoanele cu dizabilități să vorbească pentru ele însele.”

Seminarul a fost încheiat prin activități practice în care participanții au discutat subiecte pentru articole/știri despre persoanele cu dizabilități.

Iată câteva din impresiile participanților: „Mi-a plăcut succesiunea materialului auditiv, textual și vizual și faptul că a fost realizat într-o manieră interactivă. Mi-am confirmat unele poziții pe care le aveam și am înțeles încă o dată că este importantă abordarea subiectului dintr-un punct de vedere pozitiv, obiectiv.” (Leonid Ardeleanu, Ștefan Vodă, administrează platforma socială „Cronica secolului XXI”);  „M-am ciocnit cu subiectele protecției sociale în cadrul activității mele și în cadrul acestui seminar am aflat lucruri utile cu privire la utilizarea corectă a termenilor, a felului în care reflectăm un subiect axat pe dizabilitate.” (Tatiana Sergheeva, Tiraspol, Jurnalist independent).

Ulterior, va fi organizat un concurs pentru reprezentanții mass-media, cu scopul de a încuraja jurnaliştii să documenteze, să elaboreze şi să publice/difuzeze materiale de impact despre situația persoanelor cu dizabilități de pe ambele maluri ale Nistrului și, astfel, să aducă în atenția publicului poveștile lor.

Seminarul a fost organizat în cadrul Proiectului finanţat de Uniunea Europeană „Servicii sociale adresate persoanelor cu dizabilități pentru susținerea măsurilor de promovare a încrederii între ambele maluri ale Nistrului” implementat de Keystone Moldova, în parteneriat cu Alianţa Organizaţiilor pentru Persoanele cu Dizabilităţi şi Centrul de  Reabilitare şi Consultanţă „OSORC”, finanțat de UE și cofinanțat de IM Swedish Development Partner.