La 30 iulie 2018, 30 de reprezentanți ai autorităților locale care sunt semnatari ai Inițiativei Primarii pentru Creștere Economică (M4EG), precum și reprezentanți ai Agențiilor de Dezvoltare Regională Nord, Centru și Sud și ai Academiei de Administrare Publică au participat la sesiunea de instruire ”Poziționare externă și marketing teritorial”. Instruirea specializată de o zi a fost oferită de către Secretariatul M4EG ca răspuns la faptul că semnatarii au clasat acest subiect pe locul 1 ca prioritate necesară pentru elaborarea cu succes a Planurilor de Dezvoltare Economică Locală, în urma necesității de instruire exprimată de către semnatari anterior. Instruirea a avut drept scop oferirea unei baze teoretice solide a subiectului, prezentarea celor mai bune practici internaționale și facilitarea schimbului de informații dintre participanți.

Instruirea a abordat următoarele subiecte: (i) promovarea potențialului economic și investițional local al comunităților; (ii) construcția de imagine și dezvoltarea poziționării și branding-ului; (iii) dezvoltarea strategiei de marketing pentru comunitate; (iv) atragerea și promovarea investițiilor pentru comunitățile locale; și, (v) implementarea strategiei de marketing – instrumente pentru autoritățile locale.

Participanții au făcut inventarul caracteristicilor unice, pe care le-au identificat pe teritoriul lor: patrimoniu cultural tangibil și intangibil; tradiția vinului și fructelor; industria de prelucrare a produselor alimentare; zone pentru turism și recreere, și altele, astfel încât acestea pot fi transformate în nucleul brandurilor locale corespunzătoare.

Aceste noi cunoștințe și idei vor fi reflectate în Planul de Dezvoltare Economică Locală a semnatarilor implicați, asigurând astfel ca lucrul pe viitor asupra promovării și marketingului în comunitățile din Moldova să se desfășoare de o manieră structurată, în conformitate cu strategia agreată de comun acord.