Zeci de femei active din diferite regiuni ale țării au participat în lunile februarie și martie la un șir de sesiuni de instruire în cadrul Academiei de liderism „Femeile pentru buna guvernare”. Participantele sunt reprezentante ale administrației publice locale, ONG-urilor și Grupurilor de Inițiativă Locală din toată țara.

Zeci de femei active din diferite regiuni ale țării au participat în lunile februarie și martie la un șir de sesiuni de instruire în cadrul Academiei de liderism „Femeile pentru buna guvernare”. Participantele sunt reprezentante ale administrației publice locale, ONG-urilor și Grupurilor de Inițiativă Locală din toată țara.

Ele au fost ghidate cum să se implice în procesele decizionale din localitățile lor, inclusiv la ce să atragă atenția atunci când vor hotărî să participe în campanii electorale. Președinta AO „Institutum Virtutes Civilis” Liliana Palihovici a moderat sesiunea „Formularea declarației de misiune”, în cadrul căreia a descris tehnicile de comunicare cu alegătorii, de înțelegere a problemelor cu care se confruntă și, mai ales, cum se pot implica, alături de comunitate, în rezolvarea acestora. „Vă îndemnăm mai ales să comunicați între voi, reprezentantele diferitor partide, pentru că ne dorim să faceți o altfel de politică! Una în favoarea cetățenilor, care să consolideze gradul de coeziune în societate”, a fost mesajul Lilianei Palihovici.

Jurnalistul și expertul în comunicare Mircea Surdu a condus o sesiune practică despre importanța participării la dezbateri TV. Tehnicile împărtășite de jurnalist s-au referit la regulile dezbaterilor electorale, la realizarea discursurilor într-un limbaj accesibil și, mai ales, într-o manieră respectuoasă inclusiv față de contracandidați și contracandidate. „Aveți 30 de secunde pentru a face o impresie bună”, e unul din mesajele actriței Dana Ciobanu, care a moderat sesiunea „Dicție și Arta vorbirii”. Ea a atras atenția că în cadrul dezbaterilor publice „cum spui” este la fel de important ca și „ce spui”.

Cea mai tânără participantă a Academiei este Valeria Mihalache, din capitală, și spune că și-a dorit să vină la aceste instruiri deoarece crede că educația politică este la fel de importantă ca cea financiară sau juridică. „Atâta timp cât noua generație investește în cunoștințe, putem fi siguri că societatea noastră are viitor, prin urmare mă bucur că am oportunitatea de a învăța lucruri noi, care îmi vor fi utile în carieră”, crede Valeria.

Participantele Academiei vin din mai multe regiuni ale țării. Lidia Ostaș este consilieră locală în satul Congazcicul de Sus, din UTA Găgăuzia. Ea spune că se implică constant în instruirile organizate de Academie pentru ca astfel poate să-și ajute consătenii. „Avem nevoie de schimbări în procesul de luare a deciziilor. Trebuie să ajutăm oamenii să se implice în rezolvarea problemelor din localitate”, afirmă Lidia.

Peste o sută de femei din mai multe regiuni ale țării au fost selectate pentru a participa la instruirile din cadrul Academiei de liderism „Femeile pentru buna guvernare”. Sesiunile de mentorat sunt organizate în cadrul proiectului „Parteneriate pentru liderismul femeilor și bună guvernare”, implementat de Fundația „Friedrich Ebert” Moldova și AO „Institutum Virtutes Civilis”, cu suportul financiar al Uniunii Europene și Fundației „Friedrich Ebert”.