În luna august curent, cu suportul Uniunii Europene a avut loc un meci de fotbal între tinerii din satul Cinișeuți, raionul Rezina. ”Meciul prieteniei” a fost organizat în cadrul proiectului UE „Diversificarea serviciilor socio-educaţionale, sportive şi culturale pentru copii şi tineri din grupurile vulnerabile sau/şi în risc de vulnerabilitate”, implementat de AO Speranța, din satul Cinișeuți.

”Echipele au jucat după toate regulile și criteriile unui meci de fotbal profesionist, având un antrenor și un arbitru cu experiență, menționează Ana Maznic, directorul de proiect. Susținătorii – copii, tineri, părinți, bunici și primarul satului s-au arătat încântați de un asemenea eveniment sportiv, cei mai mici dintre spectatori scandând că vor juca și ei fotbal, doar că să mai crească un pic!”.

Tot în luna august, a demarat campania „Accesul la muncă decentă pentru TINEri” adresată tinerilor din trei raioane: Ungheni, Călărași și Nisporeni. Tinerii care nu sunt încadrați în câmpul muncii și nici nu urmează o formă de instruire sau pregătire profesională au posibilitatea să-și găsească o meserie pentru a-și asigura existența grație Clubului Muncii înființat cu suportul Uniunii Europene în cadrul proiectului  ”Integrare socio-profesională pentru tinerii NEET”, implementat de către Asociația Obștească pentru Copii şi Tineret ”FĂCLIA” din orașul Ungheni.

”Statisticile naționale arată că 57% din absolvenți nu-și pot găsi un loc de muncă, iar 17,7% sunt nevoiți să emigreze, susține Angela Ciocîrlan, directorul de proiect. Pentru a reduce din aceste cifre, ne-am propus să oferim servicii de mentorat pentru viitorii angajați, astfel încât să le sporim șansele de a-și construi o carieră de succes. Astfel, am publicat mai multe materiale informative în care explicăm tinerilor că munca decentă nu înseamnă doar un salariu bun, ci și condiții sigure de muncă, acces la servicii medicale, precum și plăți compensatorii în caz de boală sau accident de muncă.”

Proiectul „Diversificarea serviciilor socio-educaţionale, sportive şi culturale pentru copii şi tineri din grupurile vulnerabile sau/şi în risc de vulnerabilitate” și proiectul ”Integrare socio-profesională pentru tinerii NEET” sunt implementate din resursele acordate de Uniunea Europeană în cadrul proiectului „Servicii sociale mai bune printr-un parteneriat durabil dintre societatea civilă și guvern” co-finanțat și implementat de Fundația Soros-Moldova în parteneriat cu Asociația Keystone Moldova, Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei și Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități.

Persoane de contact:

Victoria Neagă, manager de proiect, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, Victoria.NEAGA@eeas.europa.eu

Ana Prasolov, director de proiect, Fundația Soros-Moldova, aprasolov@soros.md