În luna noiembrie, în cadrul proiectului „Servicii sociale mai bune printr-un parteneriat durabil dintre societatea civilă și guvern” au fost oferite șapte autovehicule pentru dezvoltarea serviciilor sociale în șapte raioane ale țării, în valoare de 75,500 Euro. 

Cinci autovehicule au fost procurate pentru asociațiile obștești din Taraclia, Cantemir, Glodeni, Leova  și Dondușeni care dezvoltă serviciul Echipă mobilă, ce oferă asistență socială și suport la domiciliu persoanelor cu dizabilități severe și familiilor lor. Un autovehicul a fost oferit Fundației Creștine ”Titus” din Telenești, care extinde serviciile centrului de zi ”Diamant” pentru copiii din grupuri vulnerabile. Un microbuz a fost procurat  pentru dezvoltarea serviciului ”Îngrijire Socială” din raionul Ungheni; el va fi folosit pentru a transporta la un centru specializat persoane cu dizabilități, fără adăpost și în etate, care nu dispun de comodități acasă. 

”Uniunea Europeană susține inițiativele societății civile din Republica Moldova de a crea, dezvolta și gestiona servicii sociale sustenabile pentru persoanele cu dizabilități. Pentru mii de cetățeni, existența și durabilitatea acestor servicii înseamnă șanse în plus la o viață împlinită în comunitate.”, a declarat Peter Michalko, Ambasador al Uniunii Europene la Chișinău.

De asemenea, copiii cu dizabilități severe din raionul Leova vor avea acces la prima cameră cu elemente senzoriale din zona de sud a țării. AO ”Forța susținerii” a inaugurat „Labirintul magic”, care reprezintă un spațiu dotat cu echipament senzorial ce permite psihopedagogilor să desfășoare activități care stimulează simțurile copiilor cu dizabilități severe. Toți copiii aflați în evidența SAP Leova și familiile acestora pot avea acces la camera cu elemente senzoriale, conform Planului Educațional Individualizat.

Tot în luna noiembrie, AO „Speranța din s. Cinișeuți, r. Rezina, a inaugurat un teren de joacă și sport.  600 de copii din s. Cinișeuți, printre care se regăsesc copii cu cerințe educaționale speciale, cu dizabilități, și de etnie romă, vor avea acces la activități sportive și culturale. Prin diversificarea serviciilor socio-educaţionale, sportive și culturale, asociația își propune să crească gradul de integrare școlară și incluziune socială a copiilor și tinerilor din grupuri vulnerabile. 

Proiectul „Servicii sociale mai bune printr-un parteneriat durabil dintre societatea civilă și guvern” este finanțat de Uniunea Europeană, cofinanțat și implementat de Fundația Soros-Moldova în parteneriat cu Asociația Keystone Moldova, Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei și Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități.

NOTĂ: ORGANIZAȚII PENTRU CARE AU FOST PROCURATE AUTOVEHICULE:

  1. Asociația Obștească PRIMA, pentru dezvoltarea serviciului Echipă Mobilă în raionul Taraclia.
  2. Asociația Obștească Parteneriatul Aachen-Moldova, pentru dezvoltarea serviciului Echipă Mobilă în raionul Cantemir.
  3. Asociația Obștească Centrul de Asistență Socio-Medicală la Domiciliu CASMED, pentru dezvoltarea serviciului Echipă Mobilă în raionul Glodeni.
  4. Asociația pentru Asistență și Dezvoltare Armonie Plus, pentru dezvoltarea serviciului Echipă Mobilă în raionul Leova.
  5. Asociația Obștească Zorile Nord, pentru dezvoltarea serviciului Echipă Mobilă în raionul Dondușeni.
  6. Asociația Obștească Alternative Sociale, pentru dezvoltarea serviciului Îngrijire Socială, în r. Ungheni.
  7. Fundația Creștină Titus, pentru extinderea serviciilor Centrului de Zi ”Diamant”, destinat copiilor din grupuri vulnerabile din raionul Telenești. 

Persoana de contact:

Ana Prasolov

Director de proiect, Fundația Soros-Moldova

Tel : (022) 27 00  31 ; e-mail: aprasolov@soros.md