Programe de studii noi, infrastructură modernizată, lecții practice la întreprinderi și posibilități de angajare în câmpul muncii – sunt doar câteva dintre realizările reformei învățământului profesional tehnic (ÎPT), discutate la Clubul de presă organizat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării la Centrul de Excelență în Energetică și Electronică, unul dintre cele 11 centre create ca parte a procesului de modernizare.

Lansată în 2014 de către Ministerul Educației, cu sprijinul tehnic și financiar al Uniunii Europene, reforma ÎPT a înregistrat mai mulți indicatori de calitate, iar responsabilii din domeniu vorbesc despre mai multe șanse pentru elevii care aleg această formă de studii.

„Au fost elaborate 34 de noi curricula și au fost instruite peste 300 de cadre didactice, iar procesul este unul continuu. Amjj reușit unificarea examenelor de calificare la unele specialități și meserii, cum ar fi contabilii, bucătarii sau electrogazosudorii, care în anul curent au susținut, în premieră, același examen. În comisiile de evaluare participă agenți economici. Nu în cele din urmă, a început reconstrucția capitală a centrelor de excelență, care vor oferi condiții mult mai bune de studii”, a spus Silviu Gâncu, șeful Direcției ÎPT din cadrul ministerului de profil. „Miza ÎPT este să ofere fiecărui copil o cale care este a sa. Este bine să fie mulți studenți în universități, dacă există ofertă de muncă pentru ei, în caz contrar, vorbim despre timp și resurse irosite. De aceea, este esențial ca sistemul de educație să prevadă ceea ce vrea piața muncii și să ofere asemenea specialiști”, a menționat la rândul său Daniel Funeriu, Înalt Consilier UE în domeniul educației.

Un element important al modernizării ÎPT a fost introducerea sistemului de învățământ dual, când 30% din studii au loc la școală, iar 70% – la întreprindere. În 2016, sistemul dual de pregătire a electromontorilor a fost inițiat, în parteneriat cu Școala Profesională nr. 9 din Chișinău, de către Compania „GasNaturalFenosa”, care deține infrastructură și resurse umane pregătite în acest sens. Cei 15 tineri, care au absolvit acest curs fie vor fi angajați la companie, fie vor fi recomandați partenerilor acesteia, care prestează servicii energetice. „Din 2015, vedem o deschidere tot mai mare din partea agenților economici și este foarte bine când elevii revin de la practica tehnologică mai bine pregătiți, având competențe profesionale sporite”, a declarat Vasile Vrânceanu, directorul Centrului de Excelență în Energetică și Electronică, care a salutat schimbările din domeniu.

În prezent, învățământul profesional tehnic din Republica Moldova numără 11 centre de excelență, 32 de colegii și 43 de școli profesionale. Doritorii de a-și continua studiile în ÎPT pot alege din peste 100 de profesii și 80 de specialități, inclusiv meserii conexe și cele studiate direct la întreprindere prin sistem dual. De la începutul campaniei de admitere în ÎPT pentru anul de studii 2017-2018, au fost depuse circa 3300 de cereri pentru școlile profesionale, 4000 – pentru colegii și 3500 – pentru centrele de excelență.

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, cu susținerea Uniunii Europene, desfășoară și o campanie de informare cu genericul „Meserie pe plac, viitor asigurat”. Scopul campaniei este de a îmbunătăți imaginea acestui tip de învățământ. Mai multe detalii sunt disponibile pe portalul www.ipt.md sau pe pagina de Facebook a ministerului.