Din cauza pandemiei, mai multe OSC-uri din Republica Moldova au nevoie imediată de sprijin financiar și tehnic, precum și strategii pe termen lung pentru a se adapta circumstanțelor schimbătoare și a-și revizui activitatea. Pentru a combate aceasta, „Hai Moldova” și „Tineretul Găgăuziei” au primit sprijinul financiar al Uniunii Europene pentru activități de consolidare a capacităților, inclusiv instruiri pentru evaluarea riscurilor, crearea de planuri de urgență sau dezvoltarea strategiilor adecvate.

„Hai Moldova” și „Tineretul Găgăuziei” vor beneficia de granturi de până la 15.000 de euro fiecare în cadrul proiectului de patru ani „COVID-19: Reziliență și Durabilitate a Societății Civile” desfășurat de către ERIM, cu suportul Uniunii Europene. Sprijinul urmărește să consolideze abilitățile de guvernare și manageriale ale OSC-urilor, pentru a le permite să fie instituții mai eficiente și mai responsabile în comunitatea lor. În lunile următoare, granturile vor acoperi cheltuielile necesare pentru a ajuta organizațiile să atingă obiectivele operaționale vizate: sprijinirea abilităților de consolidare a capacităților personalului și dezvoltarea, îmbunătățirea și implementarea politicilor și documentelor interne.

„Hai Moldova”, cu sediul la Chișinău, este cunoscută în țară pentru organizarea campaniilor de sensibilizare a publicul cu privire la problemele de mediu. Aceasta va efectua o evaluare organizațională pentru a identifica punctele slabe și pentru a elabora și ajusta politicile pentru îmbunătățirea performanței sale. Echipa va participa, de asemenea, la două sesiuni internaționale de formare pentru a obține certificări oficiale în protecția mediului și managementul deșeurilor. Lecțiile învățate vor ajuta echipa să adapteze mai bine politicile publice locale și naționale de mediu la Standardele Uniunii Europene.

„Tineretul Găgăuziei”, al doilea beneficiar, activează în Regiunea Autonomă Găgăuzia a Republicii Moldovei, cu sediul la Comrat. Activitățile se vor concentra pe dezvoltarea unui plan strategic mai cuprinzător, care să includă atât obiective pe termen lung, cât și pe termen scurt. Mai mult, organizația se va concentra pe crearea unui plan de reziliență pentru a învăța cum să gestioneze impacturile negative în apariția unei crize.